Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi har läst mer under coronan, hoppas den trenden håller i sig" – Bokmässan samlade massor med besökare, eftersom vi får träffas igen

Från 2021
Uppdaterad 04.10.2021 08:56.
Lotta Westerlund, en dam med ljust lång hår, står vi en montor på bokmässan och diskuterar böcker med en man i röd jacka.
Bildtext Många besökare är intresserade då Lotta Westerlund presenterar finlandssvenska författare på Åbo bokmässa.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Åbo Bokmässa firar 30-årsjubileum med ivriga besökare, för i fjol ordnades ingen bokmässa alls. Det är så länge sedan man kunnat besöka mässor och större tillställningar, så många kommer för att träffa sina bekanta och sina favoritförfattare, eller bara för att uppleva stämningen.

Arja tycker att det är trevligt att vara på mässan igen, då det är två år sedan senast. Hon har bara njutit av att gå runt och träffa författare, se på böcker och njuta av att få göra sådant här igen.

– Och så har jag träffat flera av mina favoritförfattare, bland annat Aino Havukainen och Sami Toivonen som skrivit barnböckerna om Tatu och Patu (Sixten och Blixten). Det var fint, säger Arja.

Viveka Höijer-Brear älskar böcker och älskar att läsa, men har just flyttat och har varit tvungen att dela upp böckerna, packat in i lådor, gett vidare till vänner och till Röda korset.

– Det är hemskt att göra sig av med böcker, det är så svårt att få böcker vidare på ett vettigt sätt så att folk får nytta av dem, säger Höijer-Brear.

Viveka Höijer-Brear, en dam med grånande hår och röd tröja, sitter med munskydd på och läser en bok.
Bildtext Viveka Höijer-Brear älskar böcker.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Ändå har hon köpt nya böcker nu på mässan.

– Jo, det är viktigt med bibliotek där man kan låna, men det är också härligt att ha böcker som man kan njuta av hemma, säger Höijer-Brear.

Många förlag fattas

Leena har lyssnat på många författare, och har en tung kasse i handen.

– Nuförtiden läser jag mest fackböcker; biografier, memoarer och historia. Och titta, nu har jag köpt böcker om mathistoria och gastronomi, säger Leena.

Böcker i långa rader på en bokmässa.
Bildtext Böcker om hälsa, mat och memorarer hör de till mest omtyckta på Åbo bokmässa.
Bild: Paula Collin / Yle

Men Leena är lite besviken. Mat- och vinmässan, som ordnas samtidigt, var mindre än tidigare, och hon tycker det kunde ha funnits fler utställare också på bokmässan.

Åbo bokmässa är Finlands äldsta bokmässa. På årets bokmässa finns nästan 150 utställare. Det är hälften färre än för 10 år sedan, men i stället har antalet uppträdanden och författarsamtal blivit fler.

– Det är många små förlag som fattas; Minerva, Ateena, Teos – sådana som du ser på Helsingfors bokmässa, säger Leena.

Finlandssvenska författare är efterfrågade

Också de finlandssvenska förlagen har varit försiktigare, och inte vågat eller velat komma till Åbo bokmässa just efter coronapandemin. Vid Finlands svenska författareförenings monter får Peter Sandström och Lotta Westerlund svara på många frågor om aktuell litteratur.

– Många frågar efter finlandssvenska böcker, särskilt poesi. De är i ropet just nu. Folk säger att de har läst mer under coronan, de lånar mer och köper mer böcker, och vi ska hoppas att det håller i sig, säger Sandström

De besökare som Sandström träffat är inbitna läsare som håller fast vid den fysiska boken. Ljudböcker ses som ett komplement.

Mycklet människor går omkring bland böcker och montrar på Åbo bokmässa.
Bildtext Många uppskattade att få gå på mässa, träffa vänner och favoritförfattare.
Bild: Paula Collin / Yle

Lotta Westerlund upplever att det är en lugnare stämning här än på Helsingfors bokmässa. I Åbo mässcentrum har man mer tid att stanna och prata.

Det blir många trevliga diskussioner. Visserligen har nästan alla munskydd på, men det är vi mestadels vana vid.

– Jag har träffat en massa människor som jag inte vet namnet på, men de sade att de kände igen mina ögon, säger Sandström.

Unga vuxna läser mycket

Sini och Aada har gått runt och njutit av stämningen. Sini läser både thriller och drama, men också krigshistoria, eftersom hon just nu gör militärtjänst.

– Jag skulle gärna ha köpt historisk litteratur, särskilt om finska vinterkriget, men jag har inte tillräckligt mycket pengar, säger Sini.

Aada och Sini, två unga damer med brunt och svart hår med hårband, tittar in i kameran.
Bildtext Aada och Sini läser mycket, och skulle köpa fler böcker om de hade råd med det.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Enligt Sini och Aada läser ungdomar mycket, kanske just för att man har tid nu under coronan. Aada är mest intresserad av romantiska böcker, och hon läser varje dag.

– Jag har just börjat på Eleanorille kuuluu ihan hyvää (Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt), en kärleksroman men samtidigt en psykologisk roman, och den har vunnit flera bokpriser, säger Aada.

Många bokälskare besökte bokmässan i Åbo

10:19

Diskussion om artikeln