Hoppa till huvudinnehåll

Sport

MTV: Jari Isometsä öppnar sig om Lahtisskandalen i biografi – dementerar ryktena om att han använt epo

Uppdaterad 03.10.2021 11:22.
Jari Isometsä under presskonferensen efter sitt positiva dopningsprov i Lahtis 2001.
Bildtext Jari Isometsä lade ut texten under en presskonferens efter sitt positiva dopningsprov i Lahtis 2001. (arkivbild)

Dopningsskandalen i samband med skid-VM i Lahtis 2001 har satt en stark prägel på Jari Isometsäs liv. Den förre längdstjärnan var den första finländaren som åkte fast i hemmatävlingarna. Isometsä öppnar sig om dopningshärvan i biografin "Isomettän poika" som publiceras på måndag avslöjar MTV.

Sex finländska åkare åkte fast för dopning i Lahtis. Isometsä gick miste om sitt silver i jaktstart och stängdes av i två år.

Isometsä medgav genast att han använt ämnet Hemohes, som tillfälligt sänker kroppens hemoglobinvärden. Senare det emellertid allmänt antytts att finländarna använde Hemohes för att dölja bloddopning med ämnet epo.

Enligt Soili Pohjalainen, som skrivit biografin, har Isometsä inte haft behov av att korrigera missuppfattningar i boken.

– En felaktig uppfattning är påståendet att han använt epo. För Jaris del får den villfarelsen fortsätta leva, skriver Pohjalainen i boken enligt MTV.

Isometsä påstår att han hade naturligt höga hemoglobinvärden. Han hävdar i boken att det skulle ha varit livsfarligt för honom att ty sig till bloddopning eller epo.

Han säger sig inte heller ha koll på alla detaljer i Lahtis-härvan.

– Påståendet att bruket av plasmaersättningsmedel och epo skulle ha varit systematiskt och öppet är enligt Jari struntprat, skriver Pohjalainen.

Isometsä: Ville inte kacka i eget bo

I och med att Isometsä var den första finländaren som åkte fast erbjöds han en miljon mark ifall han tog fullt ansvar för det positiva testresultatet och frigjorde alla andra från misstankar och ansvar. Det så kallade bastuavtalet gjordes på initiativ av landslagets dåvarande chefstränare Kari-Pekka Kyrö.

Avtalet undertecknades av Kyrö, grenchefen Antti Leppävuori och landslagskollegorna Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi och Janne Immonen.

Isometsä säger i boken att han hur som helst inte skulle ha avslöjat något.

– Varför skulle jag ha kackat i eget bo? Mina kompisar var illa ute i alla fall.