Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny utredning: Tusentals pedofiler verksamma inom den katolska kyrkan i Frankrike sen 1950-talet

Från 2021
Från 1950- till 1970-talet utsattes hundratals barn för sexuella övergrepp i den här katolska skolan i byn Chavagnes-en-Paillers, i Pays de la Loire i västra Frankrike.
Bildtext Från 1950- till 1970-talet utsattes hundratals barn för sexuella övergrepp i den här katolska skolan i byn Chavagnes-en-Paillers, i Pays de la Loire i västra Frankrike.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utredare har upptäckt mellan 2 900 och 3 000 pedofiler bland präster och övrig församlingspersonal, verksamma inom den katolska kyrkan i Frankrike sedan 1950. Utredningskommitténs slutrapport ska publiceras på tisdagen och väntas "slå ner som en bomb".

Utredningskommitténs ordförande Jean-Marc Sauvé tror att det verkliga antalet pedofiler inom kyrkan under de sju decennier som studerats, är högre än de kring 3 000 som avslöjas i utredningen. Han kallar siffran 2 900 - 3 000 ett "minimum", i en intervju för nyhetsbyrån AFP.

I en annan intervju i mars uppskattade Sauvé att så många som 10 000 barn kan ha utsatts för sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i Frankrike sedan 1950-talet. I slutrapporten kommer det också att ingå uppskattningar om antalet offer.

Den 2 500 sidor långa slutrapporten tar också upp institutionella och kulturella mekanismer inom den katolska kyrkan som misstänks ha bidragit till att pedofiler kunde verka och stanna kvar inom kyrkan. Rapporten kommer också med 45 olika förslag eller rekommendationer för hur problemet borde tacklas, enligt AFP.

Rapporten väntas "slå ner som en bomb"

Utredningskommittén grundades på initiativ av Frankrikes biskopskonferens, det vill säga av kyrkan självt, efter att vittnesmål om övergreppen hade fått allt mer publicitet. Då hade kyrkan länge fått kritik för att försöka mörklägga övergreppen. 2019 öppnade kyrkan också en jourtelefon för offer och vittnen.

Den här jourtelefonen har också utredarna kunnat utnyttja i sin kartläggning.

Två män som vittnat om övergrepp som de utsattes för i sin barndom i skolan i Chavagnes-en-Paillers, tog journalister på en rundtur där den 22 september.
Bildtext Två män som vittnat om övergrepp som de utsattes för i sin barndom i skolan i Chavagnes-en-Paillers, tog journalister på en rundtur där den 22 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bland de 22 medlemmarna i den oberoende utredningskommittén finns bland annat jurister, läkare, historiker, sociologer och teologer.

I två och ett halvt år har utredarna intervjuat offer och vittnen och studerat arkivmaterial från kyrkan, polisen och domstolar.

På tisdagen ska det alltså hållas en presskonferens där slutrapporten presenteras.

– Den kommer att slå ner som en bomb, säger Olivier Savignac, aktivist inom en förening för offren.

Éric de Moulins-Beaufort, som leder Frankrikes biskopskonferens, befarar att kartläggningen kommer att avslöja "skrämmande siffror".

Källa: AFP