Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emil Lindholm tog karriärens första VM-poäng: "Vilken känsla!"

Från 2021
Yle / Tomi Hänninen
Bildtext Emil Lindholm var på hugget i Jyväskylä.
Bild: Tomi Hänninen

Västnylänningen Emil Lindholm tog sin första VM-poäng i karriären i Jyväskylärallyt. Lindholm tog en poäng i och med sin tionde plats. Han vann samtidigt WRC3-klassen med bred marginal.

Lindholm var överlycklig efter målgången.

– Vilken känsla! Det har varit ett speciellt rally, sade Lindholm i Yles radiosändning. 

Lindholm kunde utan desto större bekymmer försvara den position han hade jobbat fram under två första dagarna av det finländska VM-rallyt.

– Nu njuter vi av läget, ingen orsak att pressa på hårdare längre. Det är såpass hala och slitna att det inte finns någon orsak att riskera något, sade han då två specialsträckor återstod.

Segern i WRC3-klassen tog han med en dryg minut till godo på landsmannen Mikko Heikkilä.

Yle Urheilus expert, Mikko Hirvonen, hyllade Lindholm under tv-sändningen.

– Emil har visat att han kan klocka in topptider. Det har funnits glimtar av riktigt fina prestationer, nu måste han bara bli jämnare, sade han.

Kampen om VM-titeln tätnade

Segern i Jyväskylä gick till Elfyn Evans. Efter en medioker första dag kopplade walesaren grepp om rallyt under lördagen.

Evans lämnade inget åt slumpen under avslutningsdagen utan utökade på sin ledning och vann till slut med 14 sekunder för esten Ott Tänak. Irländaren Craig Breen var trea.

– Det här känns fantastiskt. Vi hade problem tidigare i år. Inte minst i VM-rallyt i Estland. Vi gjorde förändringar på bilen och det gav resultat, säger Evans.

Tack vare segern knappade Elfyn Evans rejält in på Sebastien Ogiers ledning i VM-sammandraget. Fransmannen, som slutade femma i Jyväskylä, har nu ett 24 poängs försprång till Evans.

– Jag har sagt från början att det enda vi kan göra är prestera så bra som möjligt i varje deltävling. Det gick bra här, men nu skiftar vi fokus mot nästa rally i Spanien, säger Evans.

Thierry Neuville och Kalle Rovanperä som är trea respektive fyra avbröt det finländska VM-rallyt, vilket grusade deras chanser att kämpa om VM-titeln.

Esapekka Lappi visade vad han går för

Bästa finländare i tävlingen var Esapekka Lappi som placerade sig på fjärde plats. Ett lysande resultat för Lappi som hyrde en WRC-bil i Jyväskylä för att visa till stallchefer att han är värd en stallplats nästa säsong.

– Ett bra resultat. Det känns kanske inte som en seger, men nästan. Jag är nöjd med insatsen och jag måste tacka teamet. Bilen har fungerat bra hela veckoslutet. Förhoppningsvis blir det fler tävlingar i fortsättningen, sade Lappi efter tävlingen.

Lappi plockade 12 VM-poäng för sin fjärde plats och han fick dessutom tre bonuspoäng genom att vara trea under Power Stage, det vill säga den avslutande specialsträckan.

VM-serien fortsätter med det spanska rallyt den 14 oktober.

Jyväskylärallyt, slutresultat:

 1. Elfyn Evans Toyota 2.19.13,7

 2. Ott Tänak Hyundai + 14,1

 3. Craig Breen Hyundai + 42,2

 4. Esapekka Lappi Toyota + 58,8

 5. Sebastien Ogier Toyota + 2.54,4

 6. Gus Greensmith Ford+ 5.02,3

 7. Adrien Fourmaux Ford + 6.22,9

 8. Teemu Suninen Volkswagen + 9.52,1

 9. Mads Östberg Citroen + 10.07,8

 10. Emil Lindholm Skoda + 10.52,8

VM-serien efter 10/12 tävlingar:

 1. Sebastien Ogier 190

 2. Elfyn Evans 166

 3. Thierry Neuville 130

 4. Kalle Rovanperä 129

 5. Ott Tänak 128

 6. Craig Breen 76