Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

110 får gå från Wärtsilä

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 12:54.
Ner i lastrummet.
Bild: Yle/Roger Källman

110 fastanställda mister sina jobb på Wärtsilä. Det blir också permitteringar som ett resultat av samarbetsförhandlingarna som avslutades i går, torsdag. Knappt 100 av dem finns i Vasa.

- Det är bra att det blev 50 jobb färre som försvinner, men nog är det ändå jävligt många människor som blir utan arbete, säger huvudförtroendeman Ralf Holmlund.

Ralf Holmlund
Bildtext Ralf Holmlund.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Målet med samarbetsförhandlingarna var att minska 160 arbetstillfällen men i och med att permitteringar kom in som en lösning i samarbetsförhandlingarna kunde man minska de 160 till 110.

Bland de 110 kommer en del att sägas upp och en del att gå i pension. Permitteringarna berör alla anställda inom Marine Solutions.

Utdragen och jobbig väntan

Processen med nedskärningarna har varit lång. Redan mitt i sommarsemestrarna meddelade Wärtsilä att det blir samarbetsförhandlingar på hösten. Sen tog det ytterligare två månader, till 28 september, innan förhandlingarna inleddes.

- Stämningen bland personalen har varit urusel. Folk har förstås varit rädda att förlora sina jobb och väntan på resultatet har varit en pina. Det har känts som att man hänger i ett löst rep, säger Holmlund.

Vd Stefan Damlin på Wärtsilä Finland säger att det globala programmet för Marine Solutions togs i bruk i somras. Då började också samarbetsförhandlingar i andra länder. Därför fick anställda i Finland meddelande om samarbetsförhandlingar redan under sommarsemestern.

stefan damlin
Bildtext Stefan Damlin
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

De anställda får vänta ännu en dryg vecka innan de personliga beskeden börjar komma.

- Från 23 november kommer folk att få börjar veta vem som blir uppsagd. Tanken är att alla ska få besked inom november, säger Holmlund.

Uppsägningarna drabbar metallarbetarna och tjänstemännen ungefär lika hårt. På verkstadsgolvet sägs 45 personer upp. Alla finns i Vasa. På kontorssidan är det sammanlagt 65 personer som förlorar jobbet, 50 av dem finns i Vasa.

Bättre resultat räcker inte

Samarbetsförhandlingarna berörde endast Marine Solutions-enheten, det vill säga enheten som bygger fartygsmotorer.

Trots bättre resultat tog man till samarbetsförhandlingar i och med den långsamma återhämtningen inom skeppsbyggnads- och offshore-industrin. Just nu har Marine Solutions-enheten i Vasa många ordrar men till början av 2016 minskar volymen drastiskt.

- Vi har starka produkter och kunnig personal. Då marknaden och oljepriset stiger kommer vi att ha goda möjligheter att vara starka i framtiden, säger Damlin.

Fabriken i Vasa säljer mycket till offshoreindustrin, det vill säga den industri som borrar och levererar olja. När oljepriset är lågt investerar den industrin inte i samma takt som tidigare.

Damlin säger att problemet är att ingen kan säga när oljepriset kommer att gå upp.

- Därför var vi tvungna att ta till så pass drastiska åtgärder som uppsägningar i det här skedet. Det kan ta länge men också gå snabbt före oljepriset går upp igen.

När samarbetsförhandlingarna inleddes var målet en inbesparing på 40 miljoner euro i året.

Samarbetsförhandlingarna berörde 1 670 personer anställda i Vasa, Helsingfors och Åbo.

Globalt kommer 600 personer att få gå. Wärtsilä Marine Solutions har i dag drygt 7 000 anställda i hela världen.