Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blair, Shakira och Putins inre krets – världens största dataläcka innehåller uppgifter om politiker och världsstjärnor

Från 2021
Tony blair och Shakira
Bild: Tejas Sandhu & Larry W. Smith / EPA

Yles MOT-redaktion har deltagit i granskningarna av en väldig dataläcka, som avslöjar nya uppgifter om politiska makthavares och andra inflytelserika personers verksamhet i skatteparadis.

Den väldiga dataläckan, som döpts till Pandorapappren, ger ny information om politikers, idrottares, artisters och ryska oligarkers verksamhet i skatteparadisen.

Pandorapappren innehåller uppgifter om över 300 politikers och tjänstemäns ägandearrangemang och annan verksamhet i skatteparadis.

Av dem är 35 sittande eller tidigare regeringschefer eller statsöverhuvuden. I gruppen finns också europeiska beslutsfattare som Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš och Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair.

Pandoras papper ger också ny information om kända underhållnings- och idrottsstjärnor, inflytelserika affärsmän och kriminella personer.

Läckan innehåller information om 130 miljardärer, av dem är 46 från Ryssland. Flera av de ryska miljardärerna har nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

Dataläckan innehåller information om drygt 200 finländare men ingen av dem är politiker.

Det är inte brottsligt att äga ett skatteparadisbolag. Men dolda bolag används ofta också för kriminell verksamhet, som penningtvätt och skattebrott.

Paret Blair köpte fastighet av skatteparadisbolag

Läckan innehåller uppgifter om över 29 000 hemliga ägare av skatteparadisbolag. Journalisterna som undersökt materialet har koncentrerat sig på att utreda inflytelserika politikers och affärsmäns verksamhet i skatteparadisen.

Läckan avslöjar hemliga ekonomiska kopplingar och egendomar, som väljarna inte haft möjlighet att ta ställning till. De visar hur djupa kontakter beslutsfattarna har med skatteparadisvärlden.

Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair och hans hustru Cherie Blair.
Bildtext Tony och Cherie Blair köpte en fastighet av ett skatteparadisbolag
Bild: /All Over Press

Pandoras papper innehåller bland annat följande internationella avslöjanden:

  • Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair och hans hustru Cherie köpte år 2017 en fastighet i London av ett skatteparadisföretag för sju miljoner euro. Försäljaren var en minister i Bahrain.

  • Den brittiska dagstidningen The Guardians utredning visar att det är möjligt att paret Blair undvek att betala hundratusentals euro i stämpelskatt genom arrangemanget. Cherie Blair förnekar detta i ett brev till The Guardian.

  • Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš köpte 2009 ett slott på franska Riveran för kring 20 miljoner euro genom ett skatteparadisbolag. Babiš har lovat rensa ut korruptionen från Tjeckien och kritiserat sitt lands politiska och ekonomiska elit för tandlöshet i kampen mot korruptionen. Babiš svarade inte på frågor från ICJC och andra medier.

  • Jordaniens kung Abdullah II har i hemlighet köpt 14 fastigheter i Storbritannien och USA under 2003 till 2017. Fastigheternas samlade värde är över 106 miljoner amerikanska dollar. Kungens advokat uppger att kungen enligt lag inte behöver betala skatt i Jordanien. Men affärerna gjordes genom skatteparadisföretag för att skydda kungens privatliv. Advokaten uppger att kungen aldrig har missbrukat offentliga medel.

  • Rika ryska affärsmän är stamkunder hos en advokatbyrå som grundats av Cyperns president Nicos Anastasied. Enligt uppgifter i läckan hjälpte advokatbyrån den ryska miljardären och tidigare ledamoten i det ryska parlamentets överhus Leonid Lebedev att dölja den verkliga ägaren i sitt skatteparadisbolag. Advokatbyrån uppger till BBC att den aldrig gett felaktiga uppgifter till myndigheter.

  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var delägare i ett skatteparadisbolag tillsammans med sina affärspartners. Enligt uppgifter i läckan var Zelenskyj delägare i ett produktionsbolag genom skatteparadisbolaget. Endast några månader innan Zelenskyj valdes till president 2019 flyttade han över sin andel i skatteparadisbolaget till en vän. Den här vännen blev sedan en av Zelenskyjs rådgivare. Zelenskyj ville inte kommentera uppgifterna till journalistorganisationen OCCRP.

Bildtext Sammanlagt innehåller dataläckan information om 29 000 ägare till skatteparadisföretag.

Läckan avslöjar också underhållnings- och idrottsstjärnor

Materialet innehåller också uppgifter om över hundra kända artister, skådespelare och idrottare. En av dem är den colombianska sångaren Shakira, vars hela namn är Shakira Isabel Mebarak Ripoll.

I läckan finns tre skatteparadisföretag som ägs av Shakira.

Shakira är bosatt i Spanien och 2018 slog spanska myndigheter fast att hon ska betala 20 miljoner euro i ersättning för obetalda skatter. De spanska skattemyndigheterna inledde sin utredning efter en annan läcka, de så kallade Paradispappren.

Sångaren Shakira uppträder. Hon håller i en mikrofon med NFL:s logo.
Bildtext Shakiras advokat uppger att de spanska myndigheterna redan känner till hennes skatteparadisföretag.
Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Shakiras advokat uppger till den spanska tidningen El Pais att skattemyndigheterna känner till skatteparadisföretagen. Enligt advokaten grundades skatteparadisbolagen på grund av Shakiras internationella karriär, inte för att undgå skatter. Advokaten uppger att 98 procent av Shakiras inkomster kommer från andra länder än Spanien.

Andra världsnamn som finns med i materialet är Beatles trummis Ringo Starr och den spanska sångaren Julio Iglesias samt den tyska toppmodellen Claudia Schiffer.

Starr och Iglesias svarade inte på frågor från den internationella journalistorganisationen ICIJ. Claudia Schiffer bor i Storbritannien och svarade genom sin advokat att hon följer brittiska skattelagar.

ICJC och dess mediapartners kommer att rapportera mer om underhållnings- och idrottsstjärnors ägande i skatteparadis senare i veckan.

De rika och mäktigas skuggekonomi

Pandorapappren är sannolikt den största dataläckan i världen hittills. Läckan är större än Panamapappren 2016. Materialet innehåller också mer information om politiker än någon tidigare läcka.

Materialet överlämnades till den internationella journalistorganisationen ICIJ av en källa som vill förbli anonym.

Materialet härstammar från fjorton företag, som hjälper sina kunder att grunda företag i skatteparadis. De hjälper också kunden med tjänster kopplade till drivandet av företagen. 

Pandorapappren skapar konturerna av en hemlig värld, vars tjänster används av politiska beslutsfattare, rika privatpersoner, inflytelserika affärsmän och kriminella.

De avslöjar de verkliga ägarna till lyxyachter, privata flygplan, hemliga bankkonton och konstskatter. Forskaren Eva Nilsson säger att det är speciellt allvarligt att politiska beslutsfattare använder sig av skatteparadis.

– Det är verkligen problematiskt, eftersom det blir svårt att råda bot på skattesmitning och rensa bort skatteparadisekonomin om många politiker är inblandade i skatteparadisekonomin, säger Nilsson.

Nilsson forskar i hur företagens ansvarstagande förverkligas i Afrika. Hon har tidigare arbetat vid medborgarorganisationen Kepa och specialiserat sig på rättvisefrågor vid beskattning.

Nilsson säger att det är viktigt att de hemliga kopplingarna kommer ut i dagsljuset.

– Då mer information och noggranna uppgifter, till och med namn på personer, kommer ut får väljarna bättre möjlighet att välja att inte rösta på en person som inte betalar sina skatter, säger hon.

– Skattefiffel minskar staternas kassor och minskar staternas möjligheter att erbjuda tjänster åt sina medborgare, säger hon.

Artikeln är en översättning av Yles artikel Blair, Shakira ja Putinin sisäpiiri – maailman suurimmasta tietovuodosta löytyy poliitikkojen lisäksi monen alan maailmantähtiä av Jyri Hänninen och Minna Knus-Galán och den är översatt av Dan Helenius.