Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pandorapappren avslöjar Putins närmaste krets egendomar – arrangemang gav presidentens finländska vän tillgång till en miljard euro

Från 2021
Vladimir Putin och Gennadij Timtjenko sitter bredvid varandra och applåderar.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och affärsmannen Gennadij Timtjenko beskrivs som nära vänner.
Bild: Alexei Druzhinin / EPA

Världens största dataläcka innehåller uppgifter om tiotals ryska oligarkers hemliga egendomar. Inkomsterna från Rysslands energitillgångar används också för operationer i utlandet, säger professor Veli-Pekka Tynkkynen.

Den väldiga dataläckan avslöjar nya uppgifter om de hemliga rikedomar som finns i händerna på Rysslands president Vladimir Putins närmaste krets.

Yles MOT-redaktion kan genom sina undersökningar av materialet avslöja hur Putins finländska vän Gennadij Timtjenko fick tillgång till över en miljard euro genom anonyma skatteparadisbolag.

Pengarna flyttades i en hemlig operation som uppfyller flera tecken på korruption och penningtvätt.

Timtjenko använde pengarna till att köpa en betydande andel av Rysslands näst största gasbolag Novatek.

Roman Anin är en rysk undersökande journalist. Han säger att Timtjenko i verkligheten är en bulvan för president Putin.

– Enligt min åsikt är Putin den verkliga ägaren av alla Timtjenkos företag, säger Anin.

Anin har publicerat flera artiklar om korruption inom Rysslands maktelit. Han lever som bäst i exil i Lettland. Det ryska justitieministeriet har klassat Anins webbtidskrift iStories som en utländsk agent.

den ryska miljardären Gennadij Timtjenko ler.
Bildtext Gennadij timtjenko beskrivs som en av Rysslands president Vladimir Putins egendomsförvaltare.
Bild: Juri Kochetkov / EPA

Också USA ser Timtjenko som en slags egendomsförvaltare för Putin. Gennadij Timtjenko och Putin ville inte kommentera uppgifterna i den här artikeln för Yles MOT-redaktion.

MOT har i flera månaders tid undersökt Putins närmaste krets tillsammans med det internationella undersökande journalistnätverket ICIJ.

Timtjenko: Jag har aldrig brutit mot lagen

Gennadij Timtjenko har inte beviljat en intervju till Yles MOT-redaktion.

Timtjenkos advokat skickade däremot ett utlåtande. I det ingår inga svar på några noggranna frågor.

– Min klient har alltid följt lagen i sin affärsverksamhet. Alla hänvisningar till att han skulle ha gjort sig skyldig till penningtvätt, skattesmitning eller någon annan kriminell verksamhet är helt felaktiga, konstaterar advokaten i brevet.

I brevet skriver advokaten att Timtjenko anser att MOT:s och den internationella journalistorganisationen ICIJ:s frågor avslöjar en fördomsfull inställning.

Tiotals ryska miljardärer

Pandorapappren innehåller uppgifter om 46 ryska miljardärers egendomar i skatteparadis.

Egendomarna har samlats genom hemliga arrangemang och utöver köp av fastigheter och lyxjakter har pengarna också gått till för Ryssland viktiga strategiska investeringar.

Ägararrangemangen hålls dolda genom skatteparadisen och är också kopplade till maktkampen i och kring Europas energipolitik.

Professor Veli-Pekka Tynkkynen.
Bildtext Professor Veli-Pekka Tynkkynen säger att Novatek-affären inte kan ha genomförts utan godkännade från president Putins inre krets.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Professor Veli-Pekka Tynkkynen vid Helsingfors universitet uppskattar att Rysslands energiinkomster också utnyttjas av Kremls operationer utomlands.

– De svarta penningströmmarna kan riktas till olika aktörer som anses gynna Putinadministrationens intressen, säger Tynkkynen.

Tynkkynens specialområde är Rysslands energi- och miljöpolitik.

Timtjenkos hemliga miljardavtal

Gennadij Timtjenko är mest känd i Finland som ishockeyklubben Jokerits tidigare ägare. Under Putins tid vid makten har han samlat på sig en egendom på över 20 miljarder euro.

Timtjenko har varit finländsk medborgare sedan 1999.

– Timtjenko är en av Putins bästa vänner och den affärsman som står presidenten närmast. Han är ett exempel på ”orörbar” affärsman. Polisen, säkerhetstjänsten FSB eller andra myndigheter blandar sig inte i hans verksamhet, säger den ryska undersökande journalisten Roman Anin.

Timtjenko har i över ett årtionde varit en storägare i Rysslands näst största gasbolag Novatek. Bolaget är en betydande aktör på Europas gasmarknad.

Uttdrag ur ett dokument från Pandorapappren.
Bildtext Uttdrag ur ett dokument från Pandorapappren.
Bild: Yle MOT

Timtjenko blev storägare i Novatek genom en hemlig operation. Först gav en rad anonyma skatteparadisföretag Timtjenko lån på kring en miljard euro. Yles MOT-redaktion har inte hittat några bevis på att lånen skulle ha betalats tillbaka.

Över tio skatteparadisföretag deltog i operationen. Vem som äger företagen och var pengarna kom ifrån har dolts noggrant.

Timtjenko använde sedan pengarna till att köpa en betydande del av Novatek.

De läckta dokumenten visar att affären var välsignad av den statsägda ryska gasjätten Gazprom.

Veli-Pekka Tynkkynen säger att det är sannolikt att affären också fått Putins godkännande.

– Utan vidare. Det sker inga stora strategiska förändringar i Novatek utan godkännande från Putins närmaste krets, säger han.

Veli-Pekka Tynkkynen säger att Novatek är ett strategiskt bolag för Ryssland. Bolaget har specialiserat sig på att sälja flytande naturgas, så kallad LNG. Efterfrågan på LNG väntas öka under kommande år.

– EU vill minska sin användning av gasledningsgas, i praktiken gas från Gazprom. Det passar in i Putinadministrationens strategi att det finns andra ryska aktörer på plats då Gazprom befinner sig i en slags motvind, säger Tynkkynen.

Energimiljoner vänds mot väst

President Vladimir Putins närmaste krets har samlat på sig en ofantlig egendom – i huvudsak med den ryska statens hjälp. Journalisten Roman Anin säger att det i verkligheten är Putin själv som beslutar hur de här pengarna används.

Han säger att man i väst saknar djupare förståelse av den ryska korruptionens natur.

– I Ryssland använder vi begreppet ”simbassäng”. Alla pengar och tillgångar finns i den här bassängen, som administreras av Putin. Pengarna som finns i bassängen används för olika ändamål.

Foto på Roman Anin
Bildtext Roman Anin säger att man i väst inte förstår hur den ryska korruptionen fungerar.
Bild: Jyrki Ojala / Yle

– Det kan betyda inköp av fastigheter för anställda vid presidentens administration, men det kan lika väl vara finansiering av Kremls operationer i utlandet, som giftattacker mot Kremls fiender, säger Anin.

Tillgångarna kan också användas för att stödja partier och rörelser i utlandet.

– De svarta penningströmmarna kan styras till aktörer som gynnar Putinadministrationens behov. Under de senaste årtiondena har Ryssland till exempel stött högerpopulistiska partier, säger Veli-Pekka Tynkkynen.

– Pengar som kommer från en korrumperad oljestats kassa kan styras till den här sortens mål.

De hemliga penningströmmarna påverkar till och med försöken att införa klimatåtgärder, säger Tynkkynen. De populistpartier som tagit emot pengar av Kreml motsätter sig åtgärder mot klimatförändringen.

Enligt Tynkkynen är Putinadministrationens främsta mål inte att stoppa klimatåtgärderna utan att uppvigla till instabilitet i Europa.

– Men det passar Putinadministrationen eftersom den är beroende av inkomsterna från olja och gas. En övergång bort från olja och gas är ett betydande hot för dem.

– Om vi vill gynna den europeiska kampen mot klimatförändringen är det extremt viktigt att försöka rensa ut den ryska korruptionen, säger Tynkkynen.

Använder samma bolag som camorra-boss

MOT-redaktionen kom Putins närmaste krets på spåren genom att granska det i Monaco verksamma bolaget Moores Rowland. Bolaget säljer en rad tjänster med kopplingar till skatteparadis.

I början av 2000-talet blev Gennadij Timtjenko, Putins barndomsvän Petr Kolbin och en rad tidigare KGB-officerare kunder hos Moores Rowland.

Moores Rowlands entré i Monaco.
Bildtext Moores Rowland erbjuder skatteparadistjänster åt en rad rika ryssar.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Moores Rowland grundade en rad skatteparadisbolag åt Putins närmaste krets. Gennadij Timtjenko köpte till exempel lyxyachter åt sig och sin dotter, genom ett bolag som Moores Rowland grundat.

Moores Rowland administrerar sina kunders tillgångar genom komplicerade trustavtal. På det viset kan företagens verkliga ägare hållas hemliga.

Läckan innehåller uppgifter om hundratals bolag som Moores Rowland grundat åt sina kunder. En del av kunderna är mäktiga aktörer inom affärslivet som använt sina skatteparadisbolag för att köpa till exempel fastigheter.

Moores Rowland har också haft den italienska maffialedaren Raffaele Amato som kund. Läckan visar att Amato köpt mark i Spanien genom ett skrivbordsföretag. Amato är en av inspirationskällorna för filmen Gomorrah, som grundar sig på en bok med samma namn.

Amato avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff i Italien. Yles MOT-redaktion och den internationella journalistorganisationen ICIJ lyckades inte nå honom för en kommentar.

Moores Rowland tackade nej till MOT:s intervjuförfrågan. Bolaget förnekade i telefon att Gennadij Timtjenko är en av deras kunder.

Från städare till delägare i Putins bank

Dataläckan innehåller avslöjanden om den ryska mångmiljonären Svetlana Krivonogikh. 

Enligt ryska medier är hon president Putins tidigare älskarinna. De ska också ha en dotter tillsammans. Kreml har förnekat uppgifterna.

Enligt uppgifterna i läckan grundades ett skatteparadisföretag åt Krivonogikh endast några månader efter att hon blev mamma 2003. Företaget grundades av Moores Rowland.

Byggnader och båtar i Monaco
Bildtext Svetlana Krivogonich köpte en miljonfastighet i Monaco genom ett skatteparadisbolag.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Krivonogikhs företag köpte sedan en fastighet i Monaco för 3,6 miljoner euro, visar uppgifter i Monacos fastighetsregister. Svetlana Krivonogikh har inte kommenterat uppgifterna till MOT eller ICIJ.

Ryska medier har rapporterat att den tidigare städaren Krivonogikh lärde känna Putin i början av 2000-talet. I dag har hon en egendom värd hundratals miljoner euro. Hon är till exempel delägare i den ryska storbanken Rossija.

Rossija kallas ofta för Putins bank.

– Vem som helst kan inte bli delägare i Rossija-banken utan personen måste vara från kärnan av Putins närmaste krets. Det visar hur nära hon står Putin, säger journalisten Roman Anin.

Risk för penningtvätt och korruption

Yles MOT-redaktion analyserade Timtjenko-affären med hjälp av de kriterier som används vid korruptions- och penningtvättsutredningar.

En erfaren utredare av ekonomiska brott hjälpte redaktionen med analysen. Personen har erfarenhet av flera penningtvättsutredningar. Hen vill inte att hens namn publiceras på grund av fallets känsliga karaktär.

Arrangemanget analyserades också med de riktlinjer som bankerna använder då de uppskattar penningtvättsrisker hos sina kunder. Bankerna är förpliktigade att motarbeta penningtvätt och ska anmäla misstänkta penningtransaktioner till polisen.

Arrangemangen kring Timtjenkos miljardaffär ser ut att uppfylla alla kriterier för penningtvätt och korruption.

– Att tvätta pengar och undvika skatter ingår i skatteparadisens logik. De här två behoven har säkert inte heller varit oväsentliga i Novatek-arrangemangen, säger Tynkkynen.

Novatek är numera officiellt ett börsbolag och dess aktie är noterad på Londonbörsen. Bolagets största ägare är affärsmannen Leonid Mikhelsson och Gennadij Timtjenko.

MOT bad Novatek om en kommentar, men bolagets representanter svarade inte på redaktionens frågor.

Artikeln är en översättning av Yles artikel Valtava tietovuoto paljastaa Putinin lähipiirin salaiset omistukset – presidentin suomalaiselle ystävälle järjesteltiin miljardi euroa av Jyri Hänninen och Minna Knus-Galán och den är översatt av Dan Helenius.