Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rasmus Schüller utvisad direkt i kaotiska Stockholmsderbyt – offret avgjorde och åkte ut efter att han firat målet utan tröja: "Var så mycket adrenalin"

Från 2021
Uppdaterad 03.10.2021 23:20.
AIK firar mål.
Bildtext Lagkamraterna kunde inte stoppa Nicolas Stefanelli från att fira till sig ett rött kort.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Storpublik på läktaren och titeljakt på planen. Djurgårdens Rasmus Schüller fick däremot bara vara med i elva minuter innan han visats ut från derbyt mot AIK. Matchhjälten Nicolas Stefanelli avgjorde för AIK – och stod på ett dyrköpt målfirande.

Fotbollsderbyn i Stockholm hör till de mest stämningsfulla idrottsspektaklen som Norden kan erbjuda.

Dagens möte mellan AIK och Djurgården var särskilt speciellt.

Läktarna har öppnats på allvar i Sverige efter pandemin och det var stora tifon som föregick matchen som sågs av över 42 000 ögonpar i Solna. Dessutom lever titelhoppet för båda lagen – Djurgården toppade serien inför matchen samtidigt som AIK var tre pinnar efter.

Fotbollslandslagets Rasmus Schüller startade som vanligt som navet på DIF:s mittfält, men han fick inte njuta av den elektriska derbyatmosfären värst länge. Redan i den elfte minuten riktades rödkortet mot honom, efter att han satt dobbarna i Nicolas Stefanellis smalben.

Se sekvensen på svenska Discoverys Twitter.

Matchhjälten firade sig till rött kort

En smått försenad Schüller satsade rejält i situationen och Stefanelli vred sig ordentligt i gräset.

– Faktum är att det är ett sträckt ben. Jag förstår kortet, men det är tufft, sa experten Anders Andersson i Discovery.

Stefanelli kunde fortsätta spela och strax före paus blev han rubrikernas man på allvar. Först sköt han in målet som skulle bli matchens enda – direkt efter det stod han för ett hjärnsläpp.

AIK-argentinaren blev nämligen så glad att han rev av sig tröjan, trots att han redan var varnad. Lagkamraterna hann inte stoppa honom i glädjeruset och andra gula kortet och den tillhörande utvisningen var ett faktum.

– Först av allt vill jag be om ursäkt till fansen för mitt röda kort, men jag hade så mycket adrenalin. Det var så mycket känslor. Vi är tillbaka och ska verkligen kämpa om guldet, förklarar Stefanelli för Discovery efteråt.

Nicolas Stefanelli tröstas.
Bildtext AIK löste segern trots att Stefanelli visades ut.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

"Gnaget" är nämligen uppe på samma poäng som rivalen. Detta efter att den andra halvleken, med spel med tio mot tio, slutat mållös.

– Vi skapar inte tillräckligt många chanser. Det är en dålig match utan rytm där många hamnar på positioner de inte är så vana vid, analyserar Djurgårdstränaren Kim Bergstrand.

Åttonde nollan för hyllad Eriksson

Carljohan Eriksson var i sin tur på hugget då hans Mjällby skrällde mot Champions League-deltagande Malmö FF. Eriksson höll nollan för åttonde matchen i rad då Mjällby tystade Malmöpubliken med 1–0.

– Vi gör ett jättearbete defensivt. Vi släpper inte till de vassaste chanserna utan det är skott från 18 meter och nickskarv på hörna, visst är det målchanser men inga superchanser, säger målvakten till Kvällsposten.

I dag fick han ta emot hyllningar från flera håll.

– Han har varit otrolig alla säsonger han varit här. Han förtjänar något mycket bättre än Mjällby, menade lagkamraten Jacob Bergström.

– Han är inne i zonen. Det är inte så att han håller nollan enbart på grund av ett bra försvar, utan han är helt grym som sista utpost och gör verkligen avgörande räddningar i dag igen. Han är helt klart i sitt livs form, tyckte tränaren Anders Torstensson.

Allsvenskan 3.10

AIK–Djurgården 1–0 (1–0)

DIF: Rasmus Schüller utvisad i minut 11.

Kalmar–Sirius 3–1 (0–1)

Örebro–Häcken 1–2 (0–2)

H: Joona Toivio 90 min.

Malmö–Mjällby 0–1 (0–1)

Mjä: Carljohan Eriksson 90 min.

Norrköping–Hammarby 3–1 (2–0)

Texten uppdaterad med rapporten om Mjällbys seger klockan 23.13.

Diskussion om artikeln