Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lokalvalet i Georgien: Segrande regeringspartiet anklagas för att ha köpt röster

Premiärminister Irakli Garibashvili och hans fru Nunuka Tamazashvili röstar i lokalvalet 2.10.2021
Bildtext Premiärminister Irakli Garibasjvili och hans fru Nunuka Tamazashvili röstar i lokalvalet.

Regeringspartiet Georgiska drömmen, som fick flest röster i helgens lokalval, anklagas för att ha utnyttjat sin maktställning. Enligt OSSE:s valobservatörers rapport ska det ha förekommit röstköp och vissa oppositionskandidater ska ha avstått från att ställa upp.

Enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) valbevakare finns det flera brister i helgens lokalval, bland annat förekommer det omfattande anklagelser om att röster köpts, kandidater och väljare pressats, hot använts och utgångsläget varit ojämt.

Hot ska bland annat ha riktats mot journalister. Valobservatörerna noterar ändå att kandidater fritt fått utföra kampanjarbete.

Georgien har befunnit sig i en svår politisk kris allt sedan parlamentsvalet i fjol. Enligt oppositionsledamöter förekom valfusk och de har sedan dess bojkottat parlamentet och krävt nyval.

De senaste dagarna har varit speciellt turbulenta. Expresident Micheil Saakasjvili, som levt i exil, dök plötsligt upp på fredagen för visa sitt stöd för sitt parti UNM. Han greps av polisen samma dag.

Maktpartiet ser ut att få nästan 47 procent av rösterna

Nu när så gott som alla röster räknats har det ledande parlamentspartiet Georgiska drömmen knipit 46,7 procent av rösterna medan oppositionspartiet Enade nationella rörelsen (UNM) ligger på 30,7 procent.

- Georgiska drömmens avgörande seger i går är en seger för fred, stabilitet och utveckling i Georgien, säger partiordförande Irakli Kobakhidze.

I huvudstaden Tbilisi kommer man däremot att hålla ett nytt borgmästarval i oktober eftersom ingen kandidat fick över hälften av rösterna. Borgmästare Kakha Kaladze fick 45 procent av rösterna och oppositionspartiet UNM:s ordförande Nika Melia 34 procent.

Oppositionspolitikern satt tidigare i år fängslad i tre månader för uppmuntran till våld. Enligt Melia är anklagelserna politiskt motiverade. Han släpptes i maj efter att EU hjälpt till med att förhandla fram ett avtal mellan maktpartiet Georgiska drömmen och oppositionen.

UNM anser att valresultatet är förfalskat, enligt presidenten skedde valet under rättvisa förhållanden

Det ledande partiet har tidigare lovat ordna ett nytt parlamentsval ifall man inte lyckas få mer än 43 procent av rösterna i lokalvalet. Det nuvarande valresultatet pekar alltså på att partiet nått över den procentgränsen.

Enligt landets president Salomé Zurabisjvili ska valet ha skett under lugna, säkra och rättvisa förhållanden.

- Det är väldigt viktigt att ett steg mot demokrati och stabilitet togs i dag, uttalade hon sig efter lokalvalet enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

Oppositionspartiet UNM anser ändå att valresultatet är förfalskat och att man kommer att ta till rättsliga åtgärder.

Väljare har hotats och mutats inför valet, säger partiledaren Giorgi Baramidze.

Innan valdagen fanns det förhoppningar om att det låsta politiska läget i Georgien skulle kunna lätta, men nu efter ytterligare anklagelser om valfusk verkar situationen vara ännu mer polariserad.

Källor: AFP, Reuters, STT, Yle, SR