Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jättedramat som rör om i fotbollsligans guldstrid – HJK tappade allt mot SJK, gästerna euforiska efter sena knallen: "Alla är så glada"

Uppdaterad 03.10.2021 23:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

KuPS får jubla efter en av säsongens mest underhållande matcher. SJK stod för två sena kvitteringar mot HJK i Helsingfors – och stal alla tre poäng efter ett dramatiskt avgörande på stopptid. Nu halkar HJK efter i guldracet.

Kampen om förstaplatsen i fotbollsligan har utvecklats till en duell mellan HJK och KuPS. Inför helgens första omgång av övre slutserien var lagen på samma poäng och i går satte Kuopiolaget press på de regerande mästarna genom att slå Ilves hemma.

HJK lyckades däremot inte ta en enda poäng i kväll. För söndagens motstånd stod SJK – ett lag som aldrig slagit de blåvitrandiga i Tölö.

"Klubi" inledde planenligt med ett ledningsmål av David Browne redan i den fjärde minuten. SJK skärpte sig efter en blek första halvlek och efter att Christhian Valencia kvitterat med en hörnnick i minut 73 var matchen pånyttfödd.

– Vi fick inte igång spelet alls i första halvleken och det ville vi ändra på till andra halvan. Vi tryckte sedan spelet till deras ända och då började bra saker hända, säger SJK-backen Ville Tikkanen i Ruutus sändning.

Det som följde var en känslomässig berg- och dalbana för båda parter. Knappt tio minuter efter kvitteringen skar HJK:s sommarvärvning Santeri Hostikka in i straffområdet och satte 2–1.

Santeri Hostikka firar med fansen.
Bildtext Santeri Hostikka gjorde sitt första mål i HJK-tröjan.

Tuco matchhjälte

Därefter blev kvällen nattsvart för HJK, som för några dagar sedan tog sin första Conference League-seger i Armenien. Med några minuter kvar av ordinarie speltid träffade en frispark i Roope Riskis hand i straffområdet.

Denis Oliinyk var säker från elva meter. Och tre minuter in på stopptiden var det rörigt i HJK-försvaret då SJK kontrade. Till slut hade Tuco lyft in 3–2 för gästerna och stora glädjescener utbröt både efter målet och strax senare vid slutsignal.

– Alla i laget är så glada just nu, ler Tikkanen.

SJK-spelare tackar fansen på rad.
Bildtext SJK slog HJK i ligan senast år 2015.

Nu är KuPS plötsligt tre poäng framför HJK, som förlorat hela tre ligamatcher på raken. Fyra omgångar återstår.

– Jag kan inte förklara vad som hände i andra. Vi gav vårt bästa i dag och det räckte inte, deppar Hostikka.

Inter bättre än HIFK – Riveiro kräver mer

SJK är i sin tur långt efter tätstriden, men i bronskampen är man med i allra högsta grad. Trean Inter är bara ett par poäng framför.

Åbolaget tog tidigare i dag en 2–0-skalp över Helsingfors IFK.

Skytteligaledaren Benjamin Källman tryckte in returen på Petteri Forsells luriga frispark i början av andra halvlek och inhopparen Martti Haukioja fastställde 2–0 sent.

– Vi sumpade onödigt många chanser i öppningshalvleken. I kommande matcher måste vi avsluta vassare och ha bättre kontroll på spelet, tyckte Interlotsen Jose Riveiro enligt STT.

Resultat

Fotbollsligan, övre slutserien:

Inter–HIFK 2–0 (0–0)

50' Benjamin Källman 1–0

87' Martti Haukioja 2–0

Publik: 1579

HJK–SJK 2–3 (1–0)

4' David Browne 1–0

73' Christhian Valencia 1–1

82' Santeri Hostikka 2–1

86' Denys Oliinyk 2–2 straff

90+5' Ariel Ngueukam 2–3

Publik: 1017

Fotbollsligan, nedre slutserien:

FC Lahti–KTP 2–1 (1–0)

42' Altin Zeqiri 1–0

56' Loorents Hertsi 2–0

90+2' Esnaider 2–1

Publik: 543

Haka–AC Oulu 0–0

Publik: 860

Nationella ligan, övre slutserien:

Honka–Åland United 0–1 (0–0)

49' Cassandra Korhonen 0–1

Publik: 98

Division 1, nedre slutserien:

MP–PK-35 2–3 (1–1)

25' Charles Katashira 0–1

44' Antti Ulmanen 1–1

73' Marko Koskinen 1–2

89' Koskinen 1–3

90+9' Antti-Ville Räisänen 2–3

Publik: 585

Videokälla: Ruutu