Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stort oljeutsläpp i Kalifornien – döda fiskar och fåglar sköljs upp på stränderna i Huntington Beach

Från 2021
Uppdaterad 03.10.2021 23:49.
Stort oljeutsläpp utanför Kalifornien i USA - Spela upp på Arenan

I Kalifornien pågår arbetet med att hindra ett stort oljeutsläpp från att sprida sig till naturskyddade våtmarker. Åtminstone 470 000 liter olja har runnit ut i havet utanför Orange County, uppger Huntington Beachs borgmästare Kim Carr.

Svarta klibbiga oljemassor och döda fiskar och fåglar städas bort från stränder vid södra Kaliforniens kust. På lördag morgon lokal tid upptäckte man att ett oljerör kopplat till oljeplattformen Elly hade gått sönder och myndigheterna har sedan dess försökt stoppa oljans framfart med oljeskimrar och flytande bommar.

Svart olja på strand i Kalifornien.
Bildtext Simförbud råder på flera stränder.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt övervakaren Katrina Foley i Orange County sträcker sig oljeutsläppet från Huntington Beach till Newport Beach, ett område som är över 20 kvadratkilometer stort.

– Dess påverkan på miljön är bestående, säger hon.

Strandområdena är hem för flera utrotningshotade arter och många är oroliga att de ska ta betydande skada.

– Kustområdena i södra Kalifornien har ett väldigt rikt djurliv och de är en hot spot för biodiversiteten, säger Miyoko Sakashita, direktör för havsprogrammet på centret för biologisk biodiversitet.

Hon säger att oljan kan göra att bland annat knölvalar, delfiner och andra djur som lever i havet får svårt att andas och dör efter att ha andats i de giftiga ångorna. Oljan får också långsiktiga effekter på djurens reproduktion, förklarar Sakashita.

Spridit sig till stort miljöreservat

På söndagen orsakade oljan betydlig skada då den spred sig in i det stora miljöreservatet Talbert Marsh. Med hjälp av bommar lyckades man ändå hindra oljan från att orsaka skada i miljöreservatet Bolsa Chica och Huntington Beachs våtmarker.

Enligt AP pågick reparationsarbetet vid oljeröret fortfarande på söndag morgon lokal tid. Man hade inte lyckats stoppa läckan helt och hållet.

Simförbud har utfärdats på flera stränder i området, men de har ändå inte tömts på folk som trots oljeläckaget njutit av solen på stränderna och längs pirerna.

Skyltar varnar för att man inte ska simma vid strand i Kalifornien efter oljeutsläpp
Bildtext Myndigheterna har placerat ut skyltar längs stränderna.

Myndigheterna utreder orsaken till olyckan.

Huntington Beach, eller Surf city som staden också kallas, är känd för sina vackra stränder som är populära bland surfare. Staden ligger ungefär 64 kilometer från Los Angeles.

Källor: AP, Reuters, Yle

Artikeln uppdaterades med nya uppgifter om oljeläckans omfattning kl. 23.50 3.10.2021