Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den svenska konstnären Lars Vilks och två poliser döda i en svår trafikolycka

Från 2021
Uppdaterad 04.10.2021 08:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Polisen i Sverige informerar om Lars Vilks dödsolycka - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den världskände svenska konstnären Lars Vilks är död. Vilks och två poliser omkom när den civila polisbil som de färdades i krockade med en lastbil i Markaryd, i Småland, på söndag eftermiddag. Det bekräftades av både anhöriga till Vilks och av polisen sent på söndag kväll.

– Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater, säger Carina Persson, regionpolischef i region Syd, i ett pressmeddelande.

Den "skyddsperson" hon talar om är alltså konstnären Lars Vilks.

Vilks blev världskänd år 2007 när tidningen Nerikes Allehanda publicerade hans teckningar där profeten Muhammed framställdes som en rondellhund.

Vilks har stått under hot från militanta islamister sedan dess och han har haft livvakter dygnet runt.

Olycksorsaken är oklar

Den första polisrapporten om den svåra trafikolyckan publicerades klockan 15.25 lokal tid. Då meddelade polisen att en lastbil och en personbil hade kolliderat på E4:an mellan trafikplats Markaryd Södra och Markaryd Norra och att båda fordonen fattat eld.

På olycksplatsen går Europavägen i två filer i vardera riktning och vägbanorna skiljs åt av ett vajerräcke. Bilden där poliserna och Vilks färdades körde söderut och lastbilen mot norr, rapporterar Dagens Nyheter.

Exempelvis DN och Expressen uppger att den civila polisbilen kom över på fel sida av vägen och kraschade då med lastbilen. Orsaken till att polisfordonet kom över i det mötande körfältet är oklar. Men enligt polisen finns inledningsvis ingenting som talar för att någon annan skulle ha varit inblandad i olyckan.

Lastbilschauffören fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Se Lars Vilks i dokumentärserien Aktivisten - Spela upp på Arenan

Vilks har omgivits av kontroverser

Vilks teckningar där profeten Muhammed framställdes som rondellhund väckte omfattande protester i den muslimska världen 2007. Han blev då måltavla för militanta islamister och han har varit under konstant polisskydd sedan 2010.

Då, 2010, åtalades Colleen LaRose, känd också som Jihad Jane, anklagad för att ha försökt rekrytera personer som skulle mörda Vilks. Hon dömdes senare till 10 års fängelse för komplotten mot Vilks.

I samband med ett debattmöte i Köpenhamn 2015 var Vilks måltavla för en terrorattack där en person sköts ihjäl och flera andra skadades.

Men Vilks väckte kontroverser redan långt före sina Muhammedteckningar. I Sverige är han nästan lika känd för sitt drivverkskonstverk "Nimis".

Här visar Vilks sitt drivverkskonstverk "Nimis" i det skånska naturreservatet Kullaberg. Bilden är tagen i augusti 1999. t Kullaberg för att
Bildtext Här visar Vilks sitt drivverkskonstverk "Nimis" i det skånska naturreservatet Kullaberg. Bilden är tagen i augusti 1999.
Bild: EPA/All Over Press

Vilks uppförde en första version av konstverket i det skånska naturreservatet Kullaberg 1980. Verket uppfördes utan tillstånd och har lett till en lång rad juridiska processer, som Vilks såg som en del av själva konstverket. Verket har vid olika tillfällen brandhärjats och byggts om.

Källor: SR, DN, Expressen, polisen.se, Yle