Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

DUV i Västnyland och Kimitonejden slås samman

Teatergruppen Teater magnitude sätter upp pjäsen Alice i Underlandet på Tryckeriteatern i Karis.
Bildtext Teater Magnitude är en del av föreningen DUV i Västnyland, 2018 satte teatern upp pjäsen Alice i Underlandet.

Kimitonejdens DUV-förening slås ihop med DUV i Västnyland. DUV-föreningarnas uppgift är bland annat att se till att medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning får en meningsfull fritid.

Föreningarna slås ihop eftersom DUV i Kimito har svårt att hitta folk som engagerar sig i föreningen. Trycket på dem som arbetar inom DUV i Kimito har blivit för tungt.

– Vi har inte till exempel haft tillräckligt med fritidsledare för att kunna fortsätta så som vi skulle ha önskat, säger fritidsledare Sabina Holmström vid Kimitonejdens DUV.

Kimitoföreningen har haft en hel del samarbete med DUV Västnyland redan tidigare. Båda föreningarna fungerar dessutom på svenska.

Holmström säger att det känns tråkigt att lägga ner föreningen men hoppas man med gemensamma krafter kan göra mer.

– Vi ser nya möjligheter i det här. Vi får mer personal och mer hjälp från det tidigare DUV i Västnyland, och vi kan erbjuda mera verksamhet utöver det vanliga som de varit vana med, säger Holmström.

Verksamheten i Kimitoön fortsätter som vanligt, men medlemmarna måste på nytt skriva in sig i den nya sammanslagna föreningen.

Också DUV i Västnyland behöver fler engagerade

DUV i Västnyland hade ett föreningsmöte 3.10 där de gjorde en stadgeändring och bytte namn till DUV i Västnyland och Kimitonejden.

Utmaningarna är många, säger ordförande Åsa Krook efter mötet.

– Först och främst avståndet, det är 50 km emellan, det är 45 minuter krokig väg.

De måste också lära känna det nya området och vilka möjligheter det finns att ordna verksamhet där.

DUV i Västnyland och Kimitonejden behöver fler medlemmar, fler fritidsledare och också personer som vill engagera sig i styrelsearbetet.

– Har vi fler medlemmar är vi en starkare förening och vi har lättare att få understöd. Man kan också vara bara stödande medlem, säger Åsa Krook.

För att locka fler medlemmar försöker DUV-föreningen hålla sig synlig i media och på sociala medier. Krook nämner som exempel Teater Magnitude, som före coronapandemin höll föreställningar varje vår.

Artikeln baserar sig på intervjuer gjorda av Anna Savonius och Veronica Montén.