Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läkemedelsgrossisten Oriola samarbetsförhandlar – 130 jobb hotade i Finland och Sverige

Från 2021
En apotekare fyller hyllorna med smärtstillande mediciner.
Bildtext Läkemedelsgrossisten Oriola har stark närvaro på läkemedelsmarknaden i Finland. Bildsättningsbild.
Bild: Mikko Koski / Yle

Företaget Oriola inleder samarbetsförhandlingar i Finland och Sverige. 130 jobb är hotade – totalt 600 anställda är inblandade i förhandlingarna.

Enligt Oriola kommer högst 130 personer få gå. Förhandlingarna omfattar inte produktionsanställda inom läkemedelsdistributions- och dosdistributionsverksamheten, anställda vid personalavdelningar på finländska apotek samt apoteksanställda i Sverige.

Företagets vd Elisa Markkula säger att resultatet de senaste åren inte varit tillfredsställande och att Oriola på grund av det nu kommer att ändra om i företaget för att förbättra effektiviteten och förenkla processerna samtidigt som man sänker kostnaderna.

Oriola gör omorganiseringar och planerar övergå till landsspecifika organisationer. Tanken är att affärsområdena Pharma, Retail och Operations kombineras till geografiska affärsområden i Finland och Sverige. Apoteksverksamheten i Sverige fortsätter som förr som en separat avdelning.

"Med den lokala affärsmodellen kan vi möta våra kunders behov och reagera snabbare på förändringar i marknadsmiljön. De planerade åtgärderna kommer inte påverka tillförlitligheten i läkemedelsdistributionen i Finland och Sverige", säger Markkula i ett pressmeddelande.

Oriola är verksamt inom parti- och detaljhandeln för medicin-, hälso- och välmåendeprodukter. Företaget har stark närvaro på läkemedelsmarknaden i Finland, Sverige och Baltikum.