Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovic kan uteslutas från Australian Open – australiska myndigheter kräver att spelarna är vaccinerade

Från 2021
Novak Djokovic med munskyddet hängande under hakan.
Bildtext Novak Djokovic deltagande i Melbourne kantas nu av frågetecken.
Bild: All Over Press

Världsettan Novak Djokovic har vunnit Australian Open i tennis nio gånger. Serben kan emellertid komma att portas från turneringen i januari ifall han inte vaccinerar sig.

Delstaten Victoria kommer att kräva att spelarna i Australian Open är fullt vaccinerade, skriver den australiska tidningen the Age

– Grand slam-titlar skyddar inte. Det enda som skyddar är två vaccindoser, säger Victorias premiärminister Daniel Andrews.

Coronarestriktionerna har varit rigorösa i Victoria. I somras stängdes exempelvis Melbourne i sex veckor för att få coronaläget under kontroll.

Djokovic jagar rekord

Novak Djokovic har jämte Roger Federer och Rafael Nadal vunnit flest Grand slam-titlar i karriären. Alla tre har 20 segrar.

Den 34-årige Djokovic dröm om att ta sin 21:a titel i Melbourne i januari kan grusas ifall han inte vaccinerar sig.

Men han är långtifrån den enda tennisstjärnan som är skeptisk till COVID-19-vaccinen. Varken världstvåan Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas eller OS-mästaren Alexander Zverev har vaccinerat sig.

Centralorganisationen ATP har estimerat att omkring 50 procent av herrspelarna är vaccinerade, medan WTA uppskattar att 60 procent av damspelarna har fått en dubbeldos vaccin. Den högt ansedda tennisjournalisten Jon Wertheim uppskattade i juli att antalet vaccinerade proffsspelare snarare är omkring 30 procent.

Diskussion om artikeln