Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländaren Sebastian Tynkkynen dömdes för hets mot folkgrupp igen – Purra: Påverkar inte hans position

Uppdaterad 04.10.2021 15:22.
Sebastian Tynkkynen odottaa oikeudenkäyntiä maski naamallaan
Bildtext Riksdagsledamot Sebastian Tynkkynen, som också är Sannfinländarnas tredje vice ordförande, har tidigare dömts för hets mot folkgrupp två gånger och en gång för brott mot trosfrid.

Uleåborgs tingsrätt har på måndagen dömt den sannfinländska riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen till 70 dagsböter, motsvarande cirka 4 400 euro, för hets mot folkgrupp. Domen gäller Tynkkynens skriverier i sociala medier under hans kommunalvalskampanj 2017.

Under kampanjen publicerade Uleåborgbördiga Tynkkynen inlägg som innehöll uttalanden och åsikter om invandrares och asylsökandes påstådda beteende. Enligt tingsrätten var skrivelserna både skymfande och förtalande mot invandrare och asylsökande.

Tynkkynen var enligt domen medveten om texternas skymfande och förtalande natur.

Tynkkynen har tidigare bestridit anklagelserna. Strax efter att domstolsbeslutet offentliggjorts meddelade han i en direktsändning på Youtube att han tänker överklaga domen till hovrätten.

Tynkkynen har tidigare sagt att han endast fört fram budskapet från allmänheten. Enligt egen utsago delade han med sig av medborgarnas oro kring invandringen.

Åklagaren yrkade på minst 80 dagsböter. Domen landade ändå slutligen på 70 dagsböter, vilket innebär ungefär 4 400 euro för Tynkkynens del. En dagsbots storlek beror på den dömdas inkomst.

Purra: Domen påverkar inte Tynkkynens position i partiet

Riksdagsledamot Tynkkynen, som också är Sannfinländarnas tredje vice ordförande, har tidigare dömts för hets mot folkgrupp två gånger och en gång för brott mot trosfrid.

Men enligt Sannfinländarnas nyligen tillträdda ordförande Riikka Purra påverkar domarna inte hans position i partiet.

– Medlemskåren har valt att han ska representera dem i den sannfinländska ledningen, så det här påverkar inte den saken, säger Purra till Yle Uutiset.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra klädd i svart mot en blå bakgrund.
Bildtext Enligt Riikka Purra har Sebastian Tynkkynen och tingsrätten olika syn på om skrivelserna var generaliserande eller inte.

Tynkkynens färska dom kommer inte heller leda till några åtgärder från riksdagsgruppens sida, uppger riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio för STT.

Han säger att domen i sig var väntad. Enligt Tavio verkar det ändå vara svårt att dra gränsen för hets mot folkgrupp.

– Naturligtvis uppmuntrar Sannfinländarna ingen att skaffa sig en bötesdom, men i Tynkkynens fall verkar det lite vara frågan om en sådan här gränsdragning, säger han.

Också Riikka Purra lyfter fram att Tynkkynen och tingsrätten tolkat skrivelserna på olika sätt.

– Jag har förstått att Sebastian Tynkkynen är av annan åsikt än tingsrättens tolkning vad gäller om man i det här fallet generaliserar alla invandrare och asylsökande, säger Purra.

Tavio om domen: Kan mata självcensuren

Enligt tingsrätten i Uleåborg kan Tynkkynens skriverier inte klassas som acceptabel kritik av eller tillåtna överdrifter och provokationer om invandringspolitik. Istället får man uppfattningen att saker som beskrivs i texterna rör invandrare och asylsökande i allmänhet.

Tynkkynen uppgav i rätten, att målet med skrivelserna var att motsätta sig den rådande invandringspolitiken och påverka den. Tingsrätten anser att det hade varit möjligt att göra utan att förtala och skymfa folkgrupper.

Tavio anser att de texter som Tynkkynen nu dömts till böter för, borde vara acceptabla, skriver STT.

– Det här är ur oppositionspolitikens synvinkel ett begränsande av yttrandefriheten, vilket också matar självcensuren. Människor vågar inte längre tala fritt, för de är rädda för att åtalas, menar han.

Källa: STT, Yle