Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ledare som gömt undan förmögenheter utomlands slår ifrån sig efter Pandoraläckan

Från 2021
Vy över en hamn med ett stort kryssningsfartyg. Gröna berg i bakgrunden.
Bildtext Brittiska Jungfruöarna är tillhåll för flera skatteparadisbolag som arrangerar diskreta affärer.
Bild: Wikimedia Commons

Politiska ledare som utpekats i den stora så kallade Pandoraläckan förnekade på måndagen att de gjort sig skyldiga till oegentligheter.

Tiotals nuvarande och tidigare politiska ledare uppges i Pandoradokumenten ha skaffat sig egendom utomlands anonymt via bulvanbolag med säte i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna.

Sådana arrangemang är inte nödvändigtvis illegala och används ibland av säkerhetsskäl av personer med hög profil, men får flera politiker att framstå i en pinsam dager.

Kung Abdullah II av Jordanien har enligt Pandoradokumenten i hemlighet köpt 14 lyxfastigheter i Storbritannien och USA under 2003 till 2017. Fastigheternas samlade värde är över 106 miljoner amerikanska dollar.

Det mest spektakulära förvärvet är en villa med oceanutsikt värd 23 miljoner dollar i Malibu i Kalifornien.

En lång sandstrand med villor längs stranden och i sluttningen ovanför.
Bildtext Malibu är populärt speciellt bland rika skådespelare och musiker.
Bild: All Over Press/Redfin/Backgrid

Kungens fastighetsköp hölls hemliga eftersom de sköttes via flertalet skatteparadisbolag.

– Det är säkerhets- och integritetsaspekter som gjort att fastigheterna inte getts offentlighet – inte på grund av hemlighetsmakeri, sägs det i ett uttalande från kungliga palatset i Amman.

Palatset säger att Pandoraläckan är ett upprörande säkerhetsintrång och ett hot mot den kungliga familjens säkerhet.

Helt legalt – men pinsamt för kungen

Kungens stab påtalar att inga statliga medel använts till fastighetsköpen och att landets monark inte behöver betala skatt, men avslöjandet ställer ändå kung Abdullah i en pinsam dager inför sitt folk och sina västliga allierade.

Kund Abdullah av Jordanien och USA:s president Joe Biden sitter bredvid varandra i länsstolar.
Bildtext USA är Jordaniens främsta bidragsgivare. Kung Abdullah togs emot i Vita Huset av president Joe Biden i juli i år.
Bild: Sarahbeth Maney/UPI/Shutterstock/All Over Press

Abdullah skaffade lyxfastigheterna samtidigt som Jordanien blev mer och mer beroende av västligt ekonomiskt bistånd i miljardklassen. Arbetslösheten har nästan fördubblats till närmare 20 procent sedan 2014.

Jordanierna har också lidit av ekonomiska åtstramningar som regeringen införde för några år sedan. Det var ett villkor för ett räddningslån som Internationella valutafonden IMF beviljade Jordanien.

Kungens personliga egendom har traditionellt varit tabu i Jordanien och kan inte diskuteras öppet. Aktivister som tidigare försökt ta reda på varifrån kungens förmögenhet kommer har gripits och anklagats för majestätsbrott eller subversiv verksamhet.

Putins hemliga dotter köpte lyxlägenhet

Flera personer med nära anknytningar till Rysslands president Vladimir Putin figurerar också i Pandoradokumenten och uppges bakom kulisserna ha tjänat stort på vänskapen, bland dem miljardären Gennadij Timtjenko som är finsk medborgare.

En annan namngiven person är Svetlana Krivonogich som kom från fattiga förhållanden och livnärde sig som städare i Sankt Petersburg tills hon enligt ryska medier träffade Vladimir Putin och därefter började få tillgång till rikedomar.

Enligt det undersökande ryska mediet Proekt var hon Putins älskarinna och fick en dotter med honom. Dottern sägs i dag vara 18 år gammal.

Ungefär samtidigt som dottern föddes köpte Krivonogich en lyxlägenhet i Monaco via ett bulvanbolag på Brittiska Jungfruöarna, enligt Pandorauppgifterna. Köpesumman var 3,6 miljoner euro.

Flygbild på hamnen i Monaco.
Bildtext Monaco och speciellt stadsdelen Mone Carlo är traditionellt en populär tillflyktsort för personer med större rikedomar.
Bild: Sam Bagnall/Motorsport Images/Shutterstock/All Over Press

I dag tros hon ha flera fastigheter i Ryssland och utomlands och vara multimiljonär tack vare sin beskyddare Putin, som enligt vissa bedömningar kan vara världens rikaste person.

Det är oklart hur Putin kommit över sina pengar. Hans motståndare beskyller honom för att ha plundrat statliga bolag via obskyra arrangemang och nepotism.

Kreml fnyser åt avslöjandena

Putins talesman avfärdade Pandorauppgifterna på måndagen och ifrågasatte deras tillförlitlighet.

– Det här är bara en rad påståenden som till största delen är ogrundade, sa talesmannen Dmitrij Peskov på en presskonferens.

Enligt honom finns det ingen orsak att inleda någon undersökning av hur Putins närkrets kommit över sin egendom.

– Först måste det finnas någon form av publicering som är seriös.

Olämpligt inför val i Tjeckien

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš köpte 2009 ett slott på franska Rivieran för kring 20 miljoner euro genom ett skatteparadisbolag, enligt Pandoraläckan. Innehavet har hittills varit okänt.

Babiš framhåller själv att inget i arrangemanget var olagligt.

Två män i mörkblåa kostymer står på en höjd med utsikt över en stad.
Bildtext Premiärminister Andrej Babiš (t.h.) leder populistpartiet ANO 2011 och har goda relationer till sin ungerska kollega Viktor Orbán (t.v.) Orbán besökte Prag förra veckan och beundrade utsikten tillsammans med sin värd.
Bild: EPA-EFE/Martin Divíšek

Avslöjandet kommer dock olämpligt för honom eftersom han i inrikespolitiken försökt framstå som en man av folket och drivit en kampanj mot etablissemanget och elitens fuffens.

På Twitter förnekar han att han gjort något fel och betecknar uppgifterna som ett smutskastningsförsök inför helgens parlamentsval, där hans populistparti ANO 2011 leder i opinionsmätningarna.

Källor: Yle, ICIJ, Reuters, Associated Press, Agence France-Presse, Der Spiegel, The Guardian, Washington Post, BBC, Världsbanken, Human Rights Watch, Proekt.ru, Tass.