Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presskonferens om Lars Vilks dödsolycka: Ovanlig olycka, men polisen har inga misstankar om attentat

Från 2021
Bärgning och räddningsuppdrag pågår vid den plats där konstnären Lars Vilks dog i en trafikolycka.
Bildtext Det pågick mycket jobb vid olycksplatsen långt in på natten, och utredningarna på plats fortsatte ännu på måndagen.
Bild: Johan Nilssin/AFP/Lehtikuva

Polisen medger att det var en mycket ovanlig trafikolycka som ledde till att den svenska konstnären Lars Vilks dog. Men det finns också ledtrådar till hur den kunde hända.

Den svenska polisens södra distrikt har hållit en presskonferens om söndagens trafikolycka utanför Markaryd. Olyckan har fått mycket uppmärksamhet, dels på grund av att konstnären Lars Vilks finns bland de döda, dels på grund av olycksförloppet.

Det som polisen vet om händelseförloppet just nu är att en civil polisbil, närmare bestämt en livvaktsbil, åkte igenom en vajer, över på andra sidan vägen och frontalkrockade med en lastbil. Det uppstod en stor brand på platsen. Två poliser som jobbade med att skydda Lars Vilks, samt Vilks själv, dog. Lastbilsföraren skadades och vårdas på sjukhus.

I vanliga fall finns vajrarna på vägen uttryckligen för att förhindra dylika olyckor, men den här gången hjälpte de inte.

Stefan Sintéus är chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet. Han ger en möjlig förklaring till att bilen åkte igenom vajerräcket.

– En livvaktsbil väger 4,5 ton och är extremt tung i sitt framförande. Därför har livvakterna en särskild, avancerad körutbildning i samband med detta. Men det skulle kunna förklara att man kan köra igenom ett vajerräcke - att bilen i sig är så tung.

Sintéus säger vidare att man har hittat däckrester en bit före olycksplatsen, vilket kan tyda på en däckexplosion. Däcken på dylika bilar är så kallade punkteringsfria däck, men inte heller de är helt säkra.

Brottsrubricering, men ingen misstänkt

Strax efter livvaktsbilen kom en följebil med ytterligare poliser. De var snabbt på plats, men de blev inte vittnen till själva olyckan.

Det finns däremot vittnen som förhörs av polisen.

Olycksutredningen på plats har pågått länge och den pågick ännu när presskonferensen inleddes, strax efter klockan 11 finsk tid på måndagen, nästan ett dygn efter olyckan.

Polisen har en brottsrubricering, vållande av annans död, som en formalitet. Det underlättar utredningsarbetet och ger polisen rätt att utföra vissa åtgärder. Än så länge finns ingen som är misstänkt för brott i fallet.

Poliser sörjer döda kolleger

En detalj som polisen jobbar hårt på att utreda är om någon utomstående kan ha orsakat olyckan eller på något sätt påverkat den. Än så länge finns inga sådana misstankar, och polisen hoppas helt kunna avfärda en sådan möjlighet.

Lars Vilks har varit dödshotad av militanta islamister under många års tid och det är därför han hade vakter omkring sig. Sintéus konstaterar att det har funnits en hotbild mot Vilks ända sedan år 2007, men det finns inget just nu som tyder på att olyckan skulle ha varit ett attentat av något slag.

Poliser på olika håll i Sverige ordnar flaggning på halv stång och en tyst minut i dag på dagen för att hedra sina omkomna kolleger.

Diskussion om artikeln