Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Volvo rullar in på Stockholmsbörsen

Biltillverkning i Volvofabriken i Göteborg.
Bildtext Volvo Cars fick en god start på 2021 och rapporterade en rekordtillväxt i försäljningsvolym och omsättning under det första halvåret.

Volvo Cars kommer att noteras på Stockholmsbörsen, meddelar bolaget på måndagen. Biltillverkaren i Göteborg har sedan elva år tillbaka kinesiska ägare, men i och med en börsnotering kan läget ändras.

Planen är att inleda handel före årsskiftet.

- Den här dagen är en viktig milstolpe för vårt bolag med offentliggörandet av avsikten att notera Volvo Cars på Nasdaq Stockholm, säger Håkan Samuelsson, VD för Volvo Cars.

- Den tänkta noteringen är starten på ett nytt kapitel för Volvo Cars och vi bjuder in svenska och internationella investerare att delta i vår framtida tillväxt och värdeskapande, fortsätter han.

Enligt bolaget blir det en nyemission av aktier för 25 miljarder kronor (cirka 2,46 miljarder euro) och dessutom en delförsäljning av aktier från befintliga aktieägare, det vill säga kinesiska Geely.

Bolaget köpte Volvo för ungefär 11 år sedan. Innan dess stod amerikanska Ford som ägare.

Beskedet om börsnoteringen anses vara väntat. Volvo Cars har under flera månader utrett saken och diskussioner om en eventuell börsnotering har pågått i åratal.

Rekordstart på året för Volvo

Volvo Cars fick en god start på 2021 och rapporterade en rekordtillväxt i försäljningsvolym och omsättning under det första halvåret.

Volvo Cars hoppas nu fortsätta växa. Tanken är att börsnoteringen ska stärka varumärket och hjälpa företaget att uppnå mål vad beträffar elektrifiering och högre säkerhet.

Kan värderas högre än Renault

Några detaljer om listningen har ännu inte bekräftats. Enligt Wall Street Journal kan börsnoteringen innebära att biltillverkarens värde stiger till så mycket som 22 miljarder euro.

Det skulle göra Volvo värdefullare än Renault, även fastän den svenska biltillverkaren säljer betydligt färre bilar än sin franska kollega.

Volvo Group, som tillverkar bland annat lastbilar och bussar, finns redan sedan tidigare på Stockholmsbörsen. Då personbiltillverkningen såldes till Ford fortsatte Volvo Group som ett fristående bolag.

För tillfället innehar AMF och Folksam 2,2 procent av aktierna i Volvo Cars genom preferensaktier. De kommer att stå kvar som aktieägare efter noteringen, meddelar Volvo.

Källor: Volvo, STT, SR, DN