Lär dig använda aronia – så här ska du skörda och tillreda det bortglömda hälsobäret för en söt och vitaminrik upplevelse

Beskt, surt och giftigt är några av fördomarna mot aronia. Vi ger dig knepen för en bättre skörd och sötare smakupplevelse.
Det är ett av våra minst använda trädgårdsbär trots att det är ett av våra mest hälsosamma. Aronia dras med fördomar om att vara allt för beskt eller rentav giftigt, men skördar man i rätt tid får man ett bär med fyllig smak som passar väl i olika maträtter och bakverk.
Jordbrukarparet Gallina och Jan-Ole Sandås är pionjärer på aroniaodling i stor skala i Finland. Här delar de med sig av sin kunskap om aronia.
Stressa inte med skörden
Senhösten är den bästa tiden att skörda aronia. Det är först mot slutet av september eller början av oktober som bäret når sin fulla sötma.
– Aronia behöver de rikliga höstregnen för att svälla upp och bli riktigt söta, säger Gallina.
Bäret blir ännu sötare om det utsätts för frost, eller om man fryser det innan användning.
– När fåglarna börjar äta rönnbären är det dags att plocka aronia. Det brukar vara ett bra knep att komma ihåg. När fåglarna ätit upp rönnbären brukar aroniabären stå näst i tur, säger Jan-Ole.
Pressa till must eller ät färskt
Vill man få ut maximalt av bärets vitaminer och antioxidanter ska man äta det som det är. Men skalet är lite bittert så om man vill ha en sötare upplevelse är det bäst att göra must.
– Man får den absolut bästa smaken om man använder aronia till must. Smaken blir inte alls lika fyllig om man till exempel kokar saft av bäret, säger Jan-Ole.
Dessutom bevarar man mera vitaminer och antioxidanter om man mustar aronia än om man saftar.
- Aronia är så rik på vitaminer och antioxidanter och det vill vi inte förstöra, säger Gallina.
Aroniamust påminner om rödvin
Musten går bra att använda som måltidsdryck och eftersom smaken är så fyllig passar den också att använda i olika maträtter.
– Aronia är rik på tanniner och musten påminner nästan lite om rödvin. Aronia går också bra att kombinera med andra smaker för den tar inte över, säger Gallina
Jan-Ole och Gallina Sandås delar med sig av några av sina favoritrecept, som aroniamarinerad kyckling med aroniagelé samt aroniabollar med havre, när de besöker Strömsö.
Torka skalet till pulver
I matlagningen använder de också ofta aroniapulver. Den tillverkar de av fruktköttet och skalet som blir kvar efter mustningen.
– Skalet är väldigt rikt på mineraler och det vill man ju inte slänga bort, säger Jan-Ole.
– Det blir lite saltigt då det är så mineralrikt så jag brukar strö det på stekt ägg, det får så fin färg. Jag har också använt det på popcorn, tipsar Gallina.
Lätt att odla i egen trädgård
Aroniaodling passar utmärkt i vårt nordiska klimat. Aroniabuskar har inga problem med att klara långa torra somrar, däremot blir bären mera smakrika och fyllda av antioxidanter tack vare de långa, ljusa sommardagarna.
– Det blir sällan angripet och det regnar alltid tillräckligt för att bäret ska mogna ordentligt. Dessutom ger samma buske stor skörd i många år, så det är en bra investering på många sätt, säger Gallina.
– Se bara till att skaffa bäraronia. Det finns prydnadsaronia som är ympad på rönnbär så de är betydligt beskare, säger Jan-Ole.