Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Lär dig använda aronia – så här ska du skörda och tillreda det bortglömda hälsobäret för en söt och vitaminrik upplevelse

Från 2021
Lär dig använda aronia – så här ska du skörda och tillreda det bortglömda hälsobäret för en söt och vitaminrik upplevelse - Spela upp på Arenan

Beskt, surt och giftigt är några av fördomarna mot aronia. Vi ger dig knepen för en bättre skörd och sötare smakupplevelse.

Det är ett av våra minst använda trädgårdsbär trots att det är ett av våra mest hälsosamma. Aronia dras med fördomar om att vara allt för beskt eller rentav giftigt, men skördar man i rätt tid får man ett bär med fyllig smak som passar väl i olika maträtter och bakverk. 

Jordbrukarparet Gallina och Jan-Ole Sandås är pionjärer på aroniaodling i stor skala i Finland. Här delar de med sig av sin kunskap om aronia.

Stressa inte med skörden

Senhösten är den bästa tiden att skörda aronia. Det är först mot slutet av september eller början av oktober som bäret når sin fulla sötma. 

– Aronia behöver de rikliga höstregnen för att svälla upp och bli riktigt söta, säger Gallina.

En klase mogna aroniabär som är nästan svarta i en buske.
Bildtext Det är svårt att se om aroniabären är mogna med blotta ögat. De ska svälla upp ordentligt på hösten. Bäst är att kolla i kalendern och plocka tidigast i slutet av september men gärna ännu senare på hösten.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Bäret blir ännu sötare om det utsätts för frost, eller om man fryser det innan användning.

– När fåglarna börjar äta rönnbären är det dags att plocka aronia. Det brukar vara ett bra knep att komma ihåg. När fåglarna ätit upp rönnbären brukar aroniabären stå näst i tur, säger Jan-Ole.

Pressa till must eller ät färskt

Vill man få ut maximalt av bärets vitaminer och antioxidanter ska man äta det som det är. Men skalet är lite bittert så om man vill ha en sötare upplevelse är det bäst att göra must.

En stor grön skål i keramik, med en pip, fylld till brädden med mörka bär som kallas aronia.
Bildtext Tack vare de långa ljusa sommarnätterna blir nordiska bär sprängfyllda med antioxidanter.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

– Man får den absolut bästa smaken om man använder aronia till must. Smaken blir inte alls lika fyllig om man till exempel kokar saft av bäret, säger Jan-Ole.

En kvinna och en man står i ett kök. Mannen visar kvinnan hur en fruktpress fungerar.
Bildtext Det finns många olika fruktpressar för hemmabruk. I dem kan man pressa både frukt och bär till must.
Bild: Carina Ahlskog / Yle
En mörk saft pressas ut i en fruktpress för hemmabruk. Musten rinner ner i en glasskål.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Dessutom bevarar man mera vitaminer och antioxidanter om man mustar aronia än om man saftar.

- Aronia är så rik på vitaminer och antioxidanter och det vill vi inte förstöra, säger Gallina.

Aroniamust påminner om rödvin

Musten går bra att använda som måltidsdryck och eftersom smaken är så fyllig passar den också att använda i olika maträtter. 

– Aronia är rik på tanniner och musten påminner nästan lite om rödvin. Aronia går också bra att kombinera med andra smaker för den tar inte över, säger Gallina

Ett bord som är dukat med ett kakfat med lila aroniabollar.
Bildtext Aroniabollar passar så väl till efterrätt som till mellanmål.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Jan-Ole och Gallina Sandås delar med sig av några av sina favoritrecept, som aroniamarinerad kyckling med aroniagelé samt aroniabollar med havre, när de besöker Strömsö.

Torka skalet till pulver

I matlagningen använder de också ofta aroniapulver. Den tillverkar de av fruktköttet och skalet som blir kvar efter mustningen.

Rester av aroniaskal i en mustpress.
Bildtext Vill man experimentera kan man testa att torka skalet som blir kvar efter mustningen. Då gäller det att pressa ur saften ordentligt och torka massan över lång tid i maximalt 35 grader för att inte bränna bort alla nyttigheter.
Bild: Carina Ahlskog / Yle
Ett glas fyllt med ett mörklila pulver som består av torkat aroniaskal.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

– Skalet är väldigt rikt på mineraler och det vill man ju inte slänga bort, säger Jan-Ole.

– Det blir lite saltigt då det är så mineralrikt så jag brukar strö det på stekt ägg, det får så fin färg. Jag har också använt det på popcorn, tipsar Gallina.

Lätt att odla i egen trädgård

Aroniaodling passar utmärkt i vårt nordiska klimat. Aroniabuskar har inga problem med att klara långa torra somrar, däremot blir bären mera smakrika och fyllda av antioxidanter tack vare de långa, ljusa sommardagarna.

Rader av häckar av bäraronia på en aroniaåker. Mellan häckarna växer vall. I bakgrunden syns olika röda träbuggnader.
Bild: Juha Leskelä / Yle

– Det blir sällan angripet och det regnar alltid tillräckligt för att bäret ska mogna ordentligt. Dessutom ger samma buske stor skörd i många år, så det är en bra investering på många sätt, säger Gallina.

– Se bara till att skaffa bäraronia. Det finns prydnadsaronia som är ympad på rönnbär så de är betydligt beskare, säger Jan-Ole. 

Två kvinnor och en man som står i ett kök med en fruktpress. de håller varandra om axlarna.
Bildtext Elin Skagersten-Ström fick lära sig hur man mustar aronia när Gallina och Jan-Ole Sandås hälsade på i Strömsö.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln