Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen ställer in planer på samarbetsförhandlingar

Från 2021
Kaksi poliisia ja poliisikoira seisovat suon laidalla.
Bild: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

En vecka efter beskedet att polisen måste inleda samarbetsförhandlingar meddelar polisen nu att behovet av samarbetsförhandlingar har undanröjts.

Förklaringen är enligt polisens pressmeddelande att polisen kommer att få 30 miljoner euro i samband med höstens tilläggsbudget. 

Polisen säger att anslagen nu kommer att styras så att resurser riktas till polisens operativa verksamhet. Det betyder att polisens närvaro och synlighet säkerställs till exempel i glesbygden.

Det nya anslaget innebär samtidigt att polisens nationella specialgrupp och nätverk mot människohandel kan fortsätta med sin verksamhet.

– Polisen fokuserar nu på att planera verksamheten för 2022 så att polisen når målet på 7 500 årsverken i enlighet med regeringsprogrammet och kan bevara sin operativa verksamhet på nuvarande nivå, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

Efter beskedet om samarbetsförhandlingar inom polisen kritiserade oppositionspartier i riksdagen regeringen och till exempel Samlingspartiet hotade med en interpellation om polisen inte får mera pengar.

Också inom regeringen stödde man polisens verksamhet. Finansminister Annika Saarikko (C) och statsminister Sanna Marin (SDP) var eniga om att polisens resurser måste tryggas.