Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vi har medlemsländer som försöker fungera som skatteparadis" säger Nils Torvalds – Pandora-avslöjandena blev omedelbart ett samtalsämne i EU

Från 2021
Uppdaterad 04.10.2021 18:37.
Nils Torvalds
Bildtext Nils Torvalds vill se mera övervakning och öppenhet.
Bild: Pekka Sipola

Pandora-avslöjandena väcker debatt också i EU. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen på besök i Helsingfors lovar åtgärdsprogram före årsskiftet. EU-parlamentet samlas i Strasbourg och får möta sitt misslyckande med att göra regler och övervakning tillräckligt hårda. EU-parlamentarikern Nils Torvalds talar om öppenhet och bankövervakning. De EU-parlamentariker som har fuskare i sina egna partier måste ta avstånd från dem, till exempel i Tjeckien.

Många av Pandora-läckans nyheter kommer från Ryssland. Mest uppmärksamhet får Gennadij Timtjenko, den finländska medborgaren som anses finnas i president Putins innersta krets. Den finländska EU-parlamentarikern Nils Torvalds (SFP) reagerar på avslöjandena om ryska politiker och oligarker. 

- Jag är inte direkt överraskad, säger Nils Torvalds och går några decennier bakåt i tiden. Han hänvisar till den privatisering av statlig egendom som skedde i samband med upplösningen av Sovjetunionen. Med den process som genomfördes då så är det inbyggt i systemet att man måste fuska, säger Nils Torvalds som bodde i Moskva bland annat i den perioden.

Europeiska skatteparadis ett problem

Nils Torvalds talar om ett “besvärligt medgivande”, EU har allt emellanåt skrivit om direktivet för penningtvätt. För varje ny skandal har man varit tvungen att göra det lite hårdare. Det verkar inte ha hjälpt. Men problemet är inte i parlamentet, utan Torvalds hänvisar till EU:s ministerråd. 

- Vi har en del medlemsländer; Holland, Irland, till och med lite Estland, som försöker fungera som skatteparadis. Därför blir det lätt låst bland medlemsländerna i rådet.

Nils Torvalds säger sig inte riktigt veta hur man ska komma framåt. 

- Alla vet att det här är ett problem och vi borde komma åt det, men hur och med vilken hastighet är ännu öppet.

Brist i övervakningen och bankberoendet

För några år startade Panamaläckan flera processer i bankerna, som gör det betydligt svårare för privatpersoner att överföra ens några tusen euro. Men problemet med skattefusk och penningtvätt har inte gått att åtgärda. Har åtgärderna varit otillräckliga, eller tagit bort fokus från de största problemen?

- Nå inte helt och hållet. En fråga var vem som är den verkliga ägaren till ett företag eller ett konto. Där hade vi problem så länge Storbritannien var med i EU. Där fanns diverse fonder som man inte gick med på att uppge ägaren till.

Alltför mycket tyder på att bankerna ändå kan göra en god vinst på att lite blunda

― Nils Torvalds

Efter de senaste läckorna rättades det till, säger Nils Torvalds. Men övervakningen verkar inte ha fungerat. 

- Alltför mycket tyder på att bankerna ändå kan göra en god vinst på att lite blunda. Vår bankövervakning i Europa fungerar kanske inte så bra den borde, när en del länder dessutom är beroende av bankerna, så där läcker det.

Det som läckan också visar är att det finns ett internationellt system där man hjälper dem som vill komma undan beskattningen. Där kunde man ha mycket hårdare regler och hårdare övervakning, säger Torvalds.

Ursula von der Leyen ja Sanna Marin.
Bildtext EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Helsingfors och höll presskonferens med Sanna Marin på måndag kväll. Ett lagförslag mot skalbolag är på kommande och medlemsländerna samarbetar.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Von der Leyen och Marin: "Skattefusk oacceptabelt"

Skattebrottsligheten som avslöjas i Pandora-avslöjandet kom upp vid en presskonferens efter statsminister Sanna Marins möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Helsingfors på måndag kväll.

Skatteflykt och aggressiv skatteplanering är helt oacceptabelt, sa EU-kommissionens ordförande.

- Vi har i EU den högsta standarden i världen, men det räcker tydligen inte. Mer arbete behövs.

Von der Leyen lovade ett lagförslag från kommissionen före slutet av året. Där ska finnas åtgärder mot skalbolag och andra arrangemang som syftar till att kringgå skatt. Propositionen ska ge ett svar på de uppenbara problemen med skatteflykt, sa hon.

Skattefusk är ett seriöst problem, sa statsminister Sanna Marin (SDP). Hon tackade journalisterna som sökte fram olägenheterna.

Marin sa sig lita på att kommissionen gör “vad som behövs” för att eliminera möjligheten till oegentligheter. Arbetet måste tas på allvar och medlemsländerna samarbetar för att problemen inte ska uppstå igen, sa Sanna Marin. 

Problem i Torvalds´ partigrupp

Pandora-avslöjandena visar på flera inflytelserika politiker - tidigare och nuvarande - som har utnyttjat systemet, t.ex. Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš. Han är europeisk partikamrat med Nils Torvalds i Renew-gruppen. Gruppen håller möte på måndag kväll inför veckans plenum i EU-parlamentet. Saken kommer att diskuteras med det samma när vi kommer fram till Strasbourg, säger Torvalds.

- Vi är knappast klara att vidta åtgärder efter den diskussionen. Men säkert höjs krav om åtgärder mot den tjeckiska premiärministern och hans parti. Det här är en besvärlig fråga för honom också annars, eftersom Tjeckien har val om en vecka.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš.
Bildtext Pandora-avslöjandena är besvärliga för Tjeckiens populistiske premiärminister Andrej Babiš, för det är val om en vecka i Tjeckien.
Bild: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

I Torvalds partigrupp i EU-parlamentet finns hela fem ledamöter från den tjeckiska premiärministerns populistparti, ANO 2011. En av dem är dessutom vicepresident i EU-parlamentet. 

Det första kravet blir enligt Torvalds att de måste ta avstånd från sin tjeckiska premiärminister och partiordförande. 

De fem tjeckerna har förtroendeuppdrag i den liberala Renew-partigruppen. De uppdragen ska fördelas på nytt inom några månader i en halvtidsrotation, då halva mandatperioden har gått.

- Om de ska fortsätta fungera i vår grupp måste de ta avstånd från sitt parti, säger Torvalds. 

Han motiverar det med att man ställde motsvarande krav och hackade på det konservativa EPP när de hade problem med sitt ungerska parti. Nu måste den liberala Renew-gruppen sköta frågan “snyggt och prydligt” för att komma undan helskinnad, säger Torvalds.

Partilojaliteten hindrar kritik och reformer

Det kan bli problem när politiker som är med och reglerar systemet sedan drar nytta av kryphålen. Nu har både den tjeckiska premiärministern och Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair nämnts. Torvalds ser ändå att det finns en trovärdighet för det politiska systemet.

- Den stora besvärligheten är att nästan alla europeiska länder har ett listvalssystem. Det åstadkommer ett beroende av partiet bland politikerna, förklarar Torvalds. För att bli uppställd på en valbar plats måste man ofta böja sig för ledarna i partiet. 

Men det är i andra europeiska länder, för Finland har en betydligt bättre sits, eftersom vi har öppna listor, säger Nils Torvalds. Det gäller på alla nivåer. 

- Partierna är mer beroende av oss politiker än vi av partierna. Det är en jättestor fördel för oss. 

I alla samhällen finns förstås nätverken, dem kommer vi inte undan

― Nils Torvalds

Torvalds nämner tidigare miljöministern, nu EU-parlamentarikern Sirpa Pietikäinen som ett bra exempel. Hon representerar nästan aldrig Samlingspartiets linje i EU, men kan ändå bli vald på deras lista. Hon har sin egna väljare och partiet är beroende av hennes röster. 

Det är ett bra exempel på bra valsystem. Inte som i många europeiska länder där kandidaterna måste ställa sig in hos partiledningen för att få en bra plats på listan.

Ett annat bra exempel från Finland är öppenheten.

- I alla samhällen finns förstås nätverken, dem kommer vi inte undan. De är också nödvändiga och en viktig del av medborgarsamhället. Den avgörande frågan blir öppenheten i systemet. Finland är ett öppet samhälle och ett litet samhälle, där det är lätt att hålla reda på människor, säger Nils Torvalds. Han efterlyser en återgång till offentligheten om skatteuppgifterna, som numera går att hemlighålla.

- En fri tillgång till allmän information understödjer människornas förtroende för det politiska systemet, säger Nils Torvalds.

Artikeln har uppdaterats.

Diskussion om artikeln