Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pinja Varsanpää är Hangös löfte i banhoppning: "Det är bara att öva mycket, vara koncentrerad och göra sitt bästa"

En ung kvinna med två hästar. de står bakom ett hinder som används vid banhoppning.
Bildtext Pinja Varsanpää från Hangö udds ryttare har haft en framgångsrik säsong med sina två hästar Elextrix Toltien (tv) och Hazel. Nyligen knep de fina placeringar i lägre GP-tävlingar som ordnades i Ypäjä.

Pinja Varsanpää, som rider för Hangö udds ryttare, har målmedvetet arbetat sig upp i de högre klasserna i grenen banhoppning. 

Årets säsong i banhoppning kröntes av två rosetter i Pohjola cup i Ypäjä i slutet av september. Med hästen Elextrix Toltien eller "Eelis" blev det en andra placering i klassen Small Grand Prix (115 cm) och i klassen Bronze Grand Prix (125 cm) placerade Pinja sig femte med stoet Hazel. 

En ung kvinna och en brun häst inne i ett stall.
Bildtext Med stoet Hazel hoppar Pinja Varsanpää banor på 125 cm. När Yle Västnyland besökte stallet på Stormossen i Hangö hade hästarna ledig dag efter veckolslutets tävlingar. Pinja tävlar så gott som varje veckoslut runt om i södra Finland.

I de här GP-klasserna är hinden lite lägre än i en normal GP-tävling och banorna snäppet enklare, men fortfarande krävs det nerver av stål för att klara sig i konkurrensen. 


Enligt Pinja är hennes styrka som ryttare att hon är balanserad och koncentrerad medan hennes hästar inte tvekar framför ett hinder och har en stark tävlingsinstinkt. 

Eftersom en häst väger kring 600 kilogram krävs det både balans, mod och "öga för" att ta sig över hinder.

En man och en ung kvinna (far och dotter) står tillsammans med två hästar i en hästhage.
Bildtext Pinja Varsanpää har en aktiv supporter i sin pappa Kenneth Varsanpää som äger hästarna Elextrix Toltien och Hazel.

Båda hästarna har sina egna personligheter. Hazel hoppar över vilka hinder som helst, men när hon har brunst kan hon ha egna åsikter, säger Pinja Varsanpää.

– Och Eelis är lite rädd för andra hästar i uppvärmningen.

Dressyr är tråkigare än banhoppning

Pinja Varsanpää tränar upp till fem gånger per vecka. Det är förklaringen till hennes framgångar i tävlingar.

- Det är bara att öva mycket, vara koncentrerad och göra sitt bästa, konstaterar Pinja som fick sin första ponny som tioåring.

Hon har tränat både dressyr och hinder, men Pinja tycker dressyr är tråkigare än banhoppning.


Den här säsongen återstår att rida fina, felfria banor och nästa år siktar 17-åriga Pinja Varsanpää på att delta i junior-FM med bra resultat.