Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Neste säljer sin basoljeverksamhet till Chevron – skriver långsiktigt leveransavtal om den berörda verksamheten i Borgå

Oljeraffinaderi i skymningen.
Bildtext Oljeraffinaderiet i Borgå.

Finländska Neste har undertecknat ett avtal om att sälja hela sin basoljeverksamhet till ett av världens största energibolag Chevron.

Parterna har som en del av försäljningen ingått ett långsiktigt leveransavtal som rör Nestes basoljeproduktion i Borgå, skriver Neste.

"Jag vill tacka personalen inom basoljeverksamheten, som alltid har varit känd för att vara banbrytande. De har byggt grunden för att Neste skulle kunna växa till en av världens ledande klass 3-basoljeproducenter, vilket vi är otroligt stolta över", säger Nestes vd Peter Vanacker.

Nestes basolja har producerats i Borgå och i Bahrain tillsammans med Bapcon och Nogaholding. Avtalet med Bahrain Petroleum Company och Nogaholding avslutas samtidigt som försäljningen äger rum.

Det innebär att Neste snart inte längre har någon verksamhet i Bahrain.

Priset en affärshemlighet

Hur mycket Chevron betalar för Nestes basoljeverksamhet förblir oklart eftersom parterna bestämt att priset ska förbli konfidentiellt. Enligt Neste kommer försäljningen inte ha "materiell effekt på Nestes finansiella position".

Affären ska vara klar senast i slutet av första kvartalet 2022. Innan affären kan gå igenom måste den godkännas av konkurrensmyndigheterna och uppfylla andra villkor som krävs.