Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Går Norwich i samma synder en gång till i Premier League? Jämförelsen med andra nykomlingar är besvärande för Pukkis klubb

Från 2021
Teemu Pukki ser besviken ut i Norwich.
Bildtext Inte mycket har gått Teemu Pukkis väg den här hösten i England.
Bild: All Over Press

Rak och rimlig fråga till Teemu Pukki: Varför lyckas andra Premier League-nykomlingar bättre än ni i Norwich? Svaret var luddigt – undra på efter en start som gör den här frågan berättigad: Är Norwich Premier League-mässiga?

Kris i östra England?

Tja, man kunde ju tycka det.

När Norwich spelade 0–0 i en oerhört blodfattig ångestmatch mot Burnley i lördags var man det sista laget i proffsfotbollen i England som öppnade poängkontot. Till och med konkurshotade Derby County i Championship står på två pinnar – trots ett avdrag på tolv poäng.

Grovt räknat är en femtedel av Premier League-säsongen spelad och väldigt lite talar för att Norwich staplar segrar på varandra och sliter sig ur bottenträsket omedelbart.

– Det ser ju åtminstone lite trevligare ut efter lördagens kryss, konstaterar Teemu Pukki krasst.

Farke är sig knappt lik

När fotbollslandslaget öppnade dörren till en maximerad kvalsamling vid spelarhotellet i Helsingfors promenerade känslan mellan syrefattig och syrefri bakom munskydden. Det är långt till dundermatchen mot Ukraina på Olympiastadion och alla vet vad spelarna svarar på frågor om publikfesten (senaste budet 24 000 biljetter sålda).

Spoiler: De väntar på matchen.

Premier League-hösten? Det är mer bekymmersamt att prata om en start som vandrar i minusgrader.

– De andra straffar oss omgående när vi har gjort misstag och då förlorar vi. Varken jag eller laget är nöjda med hur det har sett ut. Jag tror på att det finns mycket oanvänd kapacitet och vi har möjligheter att konkurrera i Premier League, säger Pukki.

Teemu Pukki intervjuas.
Bildtext Teemu Pukki ser fram emot ett så gott som utsålt Olympiastadion i lördagens VM-kval mot Ukraina.
Bild: Lehtikuva

De kan åtminstone inte anklagas för att inte ha försökt.

Tränaren Daniel Farke är sig knappt lik. Farkes bestämda uppfattning om 4–2–3–1 och possession-fotboll har blandats huller om buller. Tysken har möblerat om i uppställningar, testat trebackslinje och roterat spelare i en tombola.

Ingenting har gett effekt, de flesta i Norwich räknar redan med att det blir en brottningsmatch i botten till våren – och varför det blir så för stadens stolthet är verkligen en fråga som söker en förklaring.

Andra nykomlingar går bättre

Då Norwich gick upp till Premier League 2019 fick man med sig Sheffield United och Aston Villa. Pukki flög den hösten, men sen kraschlandade hela projektet – samtidigt som de två andra nykomlingarna hängde kvar.

I våras defilerade Norwich hem näst högsta serien igen, men nu går Watford och Brentford bättre i Premier League – framför allt höstens engelska energipaket Brentford.

Teemu Pukki fick också svara på den raka och rimliga frågan: Varför lyckas andra Premier League-nykomlingar bättre än ni i Norwich?

Det blev några nötta fraser om att säsongen är ung, det är många matcher kvar att spela, vi har en tro på att kursen vänder och i laget finns det vapen för att såra de andra.

Under tiden hade klockorna stannat i rummet och "förklaringen" gav inga svar på Norwichs problem.

Är Norwich Premier League-mässiga?

Det kan gå fort och ett par vinster lyfter upp laget på torr mark, men tendenserna är andra och bekanta. Grova missar har blivit ett kännetecken för den gröngula defensiven på den här nivån och en viss naivitet har också kantat säsongsstarten.

Efter landslagsuppehållet väntar några motståndare av svagare kaliber än Liverpool och Manchester City. De matcherna måste tända eld på Norwichs och Teemu Pukkis säsong.

Norwichs tunga ligastart

14 augusti: Norwich–Liverpool 0–3

21 augusti: Manchester City–Norwich 5–0

28 augusti: Norwich–Leicester 1–2

11 september: Arsenal–Norwich 1–0

18 september: Norwich–Watford 1–3

25 september: Everton–Norwich 2–0

2 oktober: Burnley–Norwich 0–0

Diskussion om artikeln