Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu fungerar allt igen – långt världsomfattande avbrott för Facebook, Instagram och Whatsapp

Från 2021
Uppdaterad 05.10.2021 07:06.
Kuvassa käsi pitelee kännykkää, jonka ruudulla nälyy Whatsapp-palvelun vihreä logo. Taustalla on Facebookin valkoinen teksti sinisellä pohjalla.
Bild: Mahmut Serdar Alakus / Anadolu Agency / ddp images / STELLA Pictures / AOP

Facebook, Instagram och Whatsapp låg helt eller delvis nere för många användare i flera timmar i stora delar världen igår kväll. Störningarna inleddes vid 18.45 finsk tid på måndagskvällen.

Det globala avbrottet för webbplatserna och apparna betecknas som ovanligt långt. Tjänsterna började komma igång igen efter klockan ett i natt finländsk tid. Användarna märkte det i form av exempelvis Whatsapp-meddelanden eller besked om missade samtal som kom med flera timmars fördröjning.

Downdetector fick enligt nyhetsbyrån AFP in 10,6 miljoner anmälningar om störningar under avbrottet.

Facebook äger både Whatsapp och Instagram. Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp beräknas ha 3,5 miljarder användare.

Företagsjätten har inte angett orsaken till det långa avbrottet i funktionerna men beklagar det skedda. I går antogs det att avbrottet beror på att att användarna inte dirigeras till rätt plats med hjälp av DNS-databasen på internet. Facebook kontrollerar själv de relevanta inställningarna, vilket antyder att problemet ligger där.

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg bad om ursäkt för avbrottet då Facebook och dess tjänster började komma igång igen.
Bildtext Facebookgrundaren Mark Zuckerberg bad om ursäkt för avbrottet då Facebook och dess tjänster började komma igång igen.
Bild: Reuters

Säkerhetsexperter sa i går att det kan handla om ett internt misstag vid Facebook, även om sabotage som utförts av en person inom företaget anses vara en teoretisk möjlighet.
Ett DNS-problem hos molnföretaget Akamai Technologies orsakade ett avbrott för flera webbplatser i juli.

Många användare uppges ha flyttat över till andra sociala medier såsom Telegram, Twitter, Tiktok och Snapchat under avbrottet, vilket gjorde även dem långsamma under gårdagskvällen.

Facebook twittrade om problemet

Facebook meddelade i går på Twitter att bolaget är medvetet om att en del användare har problem med att använda bolagets appar och produkter. Facebook sade sig arbeta på att så snabbt som möjligt lösa problemen.

Det är oklart ifall problemen drabbar alla användare av de drabbade plattformarna eller enbart en del av dem.


Artikeln uppdaterades tisdag kl 4.58

Källor: AP, AFP, STT