Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagsledamoten Elina Valtonen hade över 100 000 euro på konto på Jersey

Uppdaterad 04.10.2021 22:30.
Riksdagsledamoten Elina Valtonen i munskydd sitter i riksdagen med en bärbar dator på bordet hon sitter vid.
Bildtext Enligt Valtonen är det här fallet inte kopplat till Pandoradokumenten.

Riksdagsledamoten Elina Valtonen (Saml) säger att hon har haft över 100 000 euro på ett bankkonto på ön Jersey.

Valtonen säger till Yle Uutiset att hon inte har haft placeringsverksamhet på Jersey.

Enligt ett dokument som Helsingin Sanomat kommit över hade Valtonen, åtminstone fram till år 2014, 93 579 pund – det vill säga över 100 000 euro – på ett konto vid NatWest Banks kontor på Jersey.

– På Jersey hade jag varken placeringsverksamhet eller skulder. Kontot har att göra med att när en utländsk expert eller direktör, vilket jag då var, kommer till Storbritannien har man under en viss tid rätt till skattelättnader.

Skattelättnaden används allmänt i Storbritannien. Valtonen jämför systemet med läget i Finland. Här får utländska experter skattelättnader som en del av beskattningen.

– Arbetsgivaren har dragit av förskottsinnehållningen från lönen, men i efterskott har man kunna ansöka om skatteavdrag för de dagar då man till exempel varit på arbetsresa under den tid man varit skriven i London. Om man varit på arbetsresa utanför Storbritannien var man berättigad till skattelättnader för de dagarna.

Det är i sig inte brottsligt att ha en deposition eller en placering i ett skatteparadis. Jersey har allmänt betraktats som ett skatteparadis.

Valtonen säger att hon har avslutat kontot. Hon arbetade på Royal Bank of Scotland, på företagssidan. NatWest Bank är avsedd för konsumenter. 

– Jag var direktör där åren 2007–2012, säger hon.

"Väljarna avgör"

Valtonen säger att hon inte hade någon ekonomisk nytta av kontot och hon avslutade det efter att ha återvänt till Finland, eftersom det inte fanns något behov av konto för brittiska pund.

Enligt Valtonen är det här fallet inte kopplat till Pandoradokumenten och det har inte inträffat skattefiffel. Hon tar inte ställning till om hon borde ha berättat om saken tidigare. Uppgifter av det här slaget om politiker kan vara betydande.

– Väljarna fattar det slutliga beslutet, säger Valtonen.

Det här är en något bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel HS: Kansanedustaja Elina Valtosella oli 100 000 euron käyttötili Jersey-saarilla – kommentoi merkitystä: "Äänestäjäthän sen lopulta päättävät” skriven av Kristiina Tolkki.