Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordmånga tar studielån – student: "Lånet lindrar stressen då man inte måste jobba vid sidan av studierna"

Från 2021
Uppdaterad 05.10.2021 14:41.
En person går ut genom utgången vid FPA:s kontor.
Bildtext Studielånen är populära, bland annat tack vare de låga räntorna.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Allt fler väljer att ta studielån för att finansiera sina studier, och nyligen överskred det utestående beloppet för studielån för första gången 5 miljarder euro.

Redan ifjol var efterfrågan på studielån under sommaren livligare än vanligt. I juni och juli månad lyftes studielån för sammanlagt 84 miljoner euro, vilket är 64 procent mer än samma period år 2019.

I augusti 2021 utbetalades studielån för 196 miljoner euro, vilket är 20 miljoner mer än vid motsvarande tidpunkt för ett år sedan, meddelar Finlands bank i ett pressmeddelande.

Antalet personer som lyfter studielån har ökat stadigt sedan studiestödsreform år 2017. I och med reformen skars det i studiebidraget och antalet bidragsmånader blev färre. Samtidigt höjdes statsborgen för studielånen, vilket i praktiken innebär att studerande uppmuntras att ta studielån.

Räntan för studielån nära noll

En av orsakerna till att så många väljer att lyfta studielån är att räntorna är rekordlåga. I augusti var genomsnittsräntan 0,10 procent.

En klar majoritet av de utbetalda lånen, 95 procent, var bundna till Euribor, vilket innebär en genomsnittsränta på 0,06 procent. Räntan på de studielån som bundits till bankernas egna referensräntor var klart högre, 0,84 procent.

Genomsnittsräntan på de utbetalda studielånen har sjunkit ända sedan början av 2012 och samma utveckling har fortsatt också under det senaste året.

Studielånet minskar pengastress bland studenter

Lotta Selänniemi studerar statskunskap vid Åbo Akademi, och i höst påbörjade hon sitt tredje studieår. Selänniemi hör till dem som valt att lyfta studielån för att finansiera sina studier. Utöver det arbetar hon sporadiskt vid sidan av studierna.

– Jag försöker jobba nu som då, men om man har studerat hela dagen så känns det inte så lockande att jobba i kassa efter det, så det har blivit väldigt få jobbturer.

Beslutet att lyfta studielån var ändå inte någon självklarhet för Selänniemi.

– Under mitt gulnäbbsår tänkte jag att jag absolut inte kommer att lyfta studielån och att det är totalt onödigt. Men sedan var jag stressad över pengar hela tiden, och då beslöt jag mig en kväll för att ta studielån, förklarar Selänniemi.

Voxpop på Biskopsgatan i Åbo, till vänster står Alvar Sirén och till höger Matias Kouivumäki.
Bildtext Lotta Selänniemi studerar statsvetenskap vid Åbo Akademi.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Enligt Selänniemi är de låga räntorna en bonus. Om räntorna hade varit väldigt höga hade hon inte valt att lyfta studielån.

En del av lånet strävar hon efter att spara till ett senare skede, så att det finns pengar om hon till exempel vill studera något annat i framtiden.

Om man lyfter studielån kan man få studielånskompensation om man avlägger examen inom tidsfristen. Det gäller lån som är över 2 500 euro. Det kan vara en motiverande faktor för många studenter att bli färdiga inom tidsfristen.

– Det funderar nog som en morot för många, men för mig spelar det inte så stor roll om det tar lite längre att bli färdig med studierna eftersom jag knappt har hunnit leva studieliv på grund av coronapandemin.

"Det var ett rätt självklart val att lyfta studielån"

Vuokko Suomäki är första årets medicinstuderande, och för henne var det ett självklart val att lyfta studielån eftersom hon vill fokusera på studierna.

– Det kändes ganska självklart, för då måste man inte stressa och dessutom är studielånet förmånligt och på så vis lönsamt, förklarar Suomäki.

Voxpop på Biskopsgatan i Åbo, på bilden Vuokko Suomäki.
Bildtext Vuokko Suomäki studerar medicin för första året.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Enligt Suomäki motiverar studielånskompensationen henne i studietakten, men hon lyfter fram att det eventuellt inte går att följa tidsfristen ifall man väljer att ta ett mellanår eller åka på utbyte.

Alvar Sirén och Matias Koivumäki som studerar engelska vid Åbo Akademi har valt att inte lyfta studielån. De finansierar sina studier med hjälp av studie- och bostadsbidrag från FPA och jobbar under sommarmånaderna och vid sidan av studierna. Båda upplever att det fungerar bra.

Voxpop på Biskopsgatan i Åbo, till vänster står Alvar Sirén och till höger Matias Kouivumäki.
Bildtext Alvar Sirén och Matias Koivumäki studerar engelska vid Åbo Akademi.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Koivumäki påpekar att orsaken till att han valt att inte lyfta lån är att han inte haft behov av att ta lån.

– Men om situationen förändras så att jag behöver lyfta lån så kommer jag säkert göra det, förklarar han.

Sirén förklarar att han inte är så insatt i ekonomi och ifall det skulle vara lönsamt att lyfta studielån eller inte, och därför har han hittills valt att inte lyfta lån.

Artikeln uppdaterades 5.10.2021 klockan 14.37. I den tidigare texten stod det att studielånsavdrag kan fungera som en morot för att lyfta studielån, men den rätta termen är studielånskompensation.

Diskussion om artikeln