Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Pfizers coronavaccin skyddar bra i ett halvt år och andra nyheter att känna till denna tisdagsmorgon

Bild på vaccindoser på rad. I förgrunden två sprutor.
Bildtext Studien om vaccinets effekt efter sex månader har publicerats i The Lancet.

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Läkemedel mot covid-19 på kommande

Mediciner mot covid-19 kan få stor betydelse för dem som inte får ett bra skydd av coronavaccinet, till exempel cancerpatienter och personer som har fått en organtransplantation och också för personer som inte har velat ta vaccinet.

Ett antiviralt läkemedel kan minska risken för allvarlig sjukdom.

Molnupiravir on Merck -lääkeyhtiön lanseeraama koronalääke.
Bildtext Molnupiravir minskar enligt preliminära resultat på risken för sjukhusvård och dödsfall till följd av covid-19 med så mycket som 50 procent.

Det första effektiva läkemedlet mot covid-19 kan vara Molnupiravir av läkemedelsbolaget Merck. Det kommer i tablettform, vilket gör det enkelt att använda också hemma.

Molnupiravir ska tas i fem dagar och minskar risken för sjukhusvård och dödsfall till följd av covid-19 med så mycket som 50 procent. Det enligt preliminära uppgifter som bolaget offentliggjorde förra veckan.

Amerikansk undersökning: Pfizers vaccin ger bra skydd i sex månader

Två doser med Pfizer-BionTechs coronavaccin ger ett effektivt skydd mot allvarlig form av covid-19 i minst sex månader, visar en amerikansk studie som publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet.

I undersökningen deltog 3,4 miljoner personer i Kalifornien som vaccinerats med två doser mellan december 2020 och augusti 2021. Deltagarnas genomsnittsålder var 45 år.

Vaccinskyddet uppskattades minska med 40 procent på fem månader i fråga om deltavarianten, men också i fråga om delta ger vaccinet ett bra skydd mot sådan allvarlig form av sjukdom som kräver sjukhusvård.

Vaccinets effekt mot allvarlig covid-19 orsakad av deltavarianten var i alla åldersgrupper minst 93 procent i sex månader.

Riksdagen samlas utan begränsningar

Finlands riksdag samlas i dag på samma sätt som innan pandemin. Alla riksdagsledamöters platser tas i bruk igen. Hittills har endast 74 ledamöter fått vara närvarande samtidigt i riksdagssalen.

Eduskunnan täysistuntosali
Bildtext Riksdagsledamöterna har fått turas om att sitta i plenisalen under pandemin.

Utskotten kommer också få träffas i sina egna mötesrum igen.

Det här är möjligt tack vare vaccineringarna - i början av förra veckan hade 84 procent av riksdagsledamöterna fått två doser coronavaccin.

Ovanligt långt globalt avbrott vid Facebook

Facebook, Instagram och Whatsapp låg helt eller delvis nere för många användare i flera timmar i stora delar världen igår kväll. Störningarna började vid 18.45 finsk tid på måndagskvällen.

Det globala avbrottet för webbplatserna och apparna betecknas som ovanligt långt. Tjänsterna började komma igång igen efter klockan ett i natt finländsk tid. Användarna märkte det i form av exempelvis Whatsapp-meddelanden eller besked om missade samtal som kom med flera timmars fördröjning.

Kuvassa käsi pitelee kännykkää, jonka ruudulla nälyy Whatsapp-palvelun vihreä logo. Taustalla on Facebookin valkoinen teksti sinisellä pohjalla.
Bildtext Facebook äger exempelvis meddelandetjänsten Whatsapp.

Facebook äger både Whatsapp och Instagram. Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp beräknas ha 3,5 miljarder användare.

Företagsjätten har inte angett orsaken till det långa avbrottet i funktionerna men beklagar det skedda.

Nya Matilda ska pigga upp centrum i Ekenäs

Nya företagare, nytt liv - det händer saker i Matildafastigheten i centrum av Ekenäs. De nya företagarna och hyresgästerna är i full gång med att kunna öppna snart.

Det är de unga företagarna Mari Hauskaviita och Martin Nordström från Ekenäs som har köpt den 2 400 kvadratmeter stora fastigheten Kiinteistö Oy Tammisaaaren kauppahalli.

Efter några turbulenta år med köpmän som avlöst varandra, har den stått igenbommad i ett par års tid. 

Under årens lopp har byggnaden uppdaterats invändigt, men de nya ägarna uppdaterar utrymmena efter hand som de får dem uthyrda för att de ska passa hyresgästernas behov.

Väder:

Det är rätt varmt för årstiden men det är mulet och regnigt på många håll.

I landets södra och mellersta delar på många håll regn eller duggregn. Temperaturen 8...13 grader.

I landets norra del mest mulet och regn eller duggregn, till en början kan regnet vara rikligt. Temperaturen 7...11 grader, i natt i norra Lappland lokalt lägre.