Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åbo Akademi utreder: Nybygge för Övis i Vasa eller flytt till Academill

Uppdaterad 05.10.2021 09:12.
Vasa övningsskolas gymnasium

Vasa övningsskolas gymnasium behöver nya utrymmen. I höst utreds två alternativ; ett nybygge där skolan finns nu eller en flytt till Academill.

I dag har skolan tre fastigheter i bruk. Det är gamla lyceibyggnaden, en fastighet som är specialkonstruerad för gymnasiets behov då det gäller musik- och bildkonstlinjerna.

I den tredje byggnaden finns klassrum och matsal.

– Den är byggd på 1960-talet och har tekniskt sett kommit till vägs ända. Den skulle behöva en grundlig renovering eller nybygge, säger ledande rektor Bernt Klockars.

Under 2020 planerades för ett nybygge men utmaningen är tomten där skolan finns.

– Det finns så många begränsningar, hur högt man får bygga, hur nära tomtgränserna och lyceibyggnaden har en klassificering som gör att man inte får bygga hur som helst och hela kvarteret är känsligt, säger Klockars.

Åbo Akademis styrelse fattar beslut i ärendet i december eller i början av nästa år. Enligt Klockars ville Åbo Akademis ledning se mer än bara ett alternativ som presenteras för styrelsen.

– Då dök alternativet upp att flytta gymnasiet till Academill.

Nu utreds som bäst det alternativet och efter ekonomiska kalkyler ska personalen och studerande få säga sin åsikt.

Klockars vill inte föregå den processen med att nu gå närmare in på för- och nackdelar kring de olika alternativen. Han räknar ändå med att utrymmesfrågan är större för universitetet än den är för gymnasiet.

– Distansarbete har fått en annan vikt vid universitetet än hos oss. Vi utgår från att gymnasiet och den grundläggande utbildningen fortsätter som närundervisning under en överskådlig framtid.

Klockars nämner att Academills hyreskontrakt går ut om några år.

– Tycker man att Academill har för mycket utrymmen för fakulteten gäller det att förhandla ner antalet kvadratmeter man hyr.