Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rädda Barnen: Många barnfamiljer har inte ens mat på bordet på grund av coronapandemin

Från 2021
En kvinna som hjälper ett litet barn att cykla, bilden tagen bakifrån.
Bildtext Många barnfamiljer har drabbats av sämre ekonomi under coronatiden.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

De utdragna undantagsförhållandena som varit rådande under coronapandemin har påverkat många barnfamiljers ekonomi negativt, uppger organisationen Rädda Barnen.

Allt fler barnfamiljer har under de senaste 1,5 åren varit tvungna att förlita sig på utomstående ekonomisk hjälp för att klara av de mest grundläggande utgifterna.

En del av familjerna behöver hjälp med basförnödenheter såsom livsmedel. Organisationen har delat ut mathjälp för drygt en miljon euro under pandemin (på finska).

Mathjälpen har riktats till drygt 10  000 familjer med sammanlagt 27 000 barn. En del familjer har varit tvungna att be om hjälp med matinköp upprepade gånger.   

Hjälp har riktats till exempelvis familjer med en försörjare, familjer med barn med specialbehov, storfamiljer och familjer där föräldrarna blivit arbetslösa, permitterade eller sjuka.

Rädda barnen räknar med att 120 000 finländska barn levde i familjer med låga inkomster redan före pandemin och siffran tros nu vara högre.

Organisationen kräver åtgärder av staten och kommunerna för att läget ska förbättras för familjer som drabbats av exempelvis arbetslöshet och permitteringar på grund av coronapandemin.