Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Idel dåliga nyheter för Facebook – visselblåsare ska vittna inför senaten om Facebooks iskalla cynism

Från 2021
Uppdaterad 05.10.2021 18:45.
Visselblåsaren Frances Haugen avslöjade sin identitet i samband med en intervju för CBS
Bildtext Visselblåsaren Frances Haugen avslöjade sin identitet i samband med en intervju för CBS.
Bild: AFP / Lehtikuva

När Frances Haugen vittnar inför ett senatsutskott på tisdagen kommer hon att jämföra Facebook med tobaksbolagen som i flera decennier vägrade erkänna hälsoriskerna med tobak, trots att de kände till dem. Visselblåsaren Haugen kopierade tiotusentals sidor av Facebooks egna interna studier som visar hur plattformen sprider och förstärker hat, desinformation och oro.

Vittnesmålet kan följas live via Youtube.

– Det jag såg på Facebook om och om igen var att det fanns intressekonflikter mellan allmänhetens bästa och vad som var bra för Facebook. Om och om igen valde bolaget att optimera sitt egenintresse, att tjäna pengar, säger Frances Haugen i intervjun till CBS-programmet "60 minutes".

It-experten och ekonomen Haugen, 37, var anställd vid Facebook i två års tid och hade, enligt nyhetsbyrån Reuters, uppgifter där som handlade just om att mota desinformation inom företagets tjänster. Hon hade tidigare jobbat bland annat på Google och Pinterest.

– Jag har sett en hel del av sociala nätverk och det jag såg på Facebook var betydligt värre än vad jag någonsin sett tidigare, säger Haugen till CBS.

Hon slutade på Facebook i maj i år, men före det kopierade hon i hemlighet tiotusentals sidor av Facebooks interna research.

Det materialet har The Wall Steet Journal använt i sin granskning "The Facebook Files" (bakom betalmur), men före intervjun i CBS hade visselblåsaren Haugens identitet hållits hemlig.

"Facebook förrådde demokratin"

Enligt Haugen är ett av grundproblemen med Facebook de algoritmer som gör att inlägg som skapar starkt engagemang och starka reaktioner hamnar överst på användarnas sidor. Det trots att företagets egen forskning visar att det innehållet ofta är hatiskt, polariserande och väcker ilska.

– Facebook har insett att om de ändrar sin algoritm så att den blir tryggare, kommer människor att tillbringa kortare tid där, klicka på färre annonser och då tjänar bolaget mindre pengar, säger Haugen.

Det Facebook som existerar idag sliter sönder våra samhällen och orsakar etniskt våld runt om i världen

― Frances Haugen

Enligt Haugen satte man in säkerhetssystem för att minska desinformationen inför USA:s presidentval 2020, men så fort valet var över så stängde man av de här systemen, enligt henne.

Facebook tillhör de plattformar som utnyttjades av Trumpanhängare inför stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Det här ska ha väckt en hel del ilska internt inom bolaget.

- Facebook prioriterade tillväxt framför säkerhet. För mig känns det som att de förrådde demokratin, säger Haugen.

Samma algoritmer, samma dynamik som gör att Facebook sprider och stärker desinformation, extremism och polarisering har fått konsekvenser världen över, påpekar Haugen.

Exempelvis var Facebook i mycket flitig användning i Myanmar när den etniska rensningen riktad mot rohingyerna där inleddes hösten 2017.

Instagram skadar tonårsflickor – och Facebook vet det mycket väl

Av Facebooks interna studier, som Haugen avslöjat, framgår att Facebooktjänsten Instagram är skadlig för tonårsflickor. En studie visar att 13,5 procent av tillfrågade tonårsflickor säger att Instagram förvärrar deras självmordstankar. 17 procent av dem säger att Instagram påverkar deras ätstörningar negativt.

Enligt Haugen visar Facebooks egen forskning dessutom att flickor blir ännu mer deprimerade då de använder sig av det material som finns om ätstörningar på Instagram och att de samtidigt blir allt mer beroende av materialet och hatar sina egna kroppar allt mer.

Innehållet på Instagram är enligt de här interna studierna skadligare för tonårsflickor än innehållet på andra plattformar.

Det här avslöjades redan tidigare av Wall Street Journal och frågan har tagits upp i en tidigare utfrågning i den amerikanska kongressen.

I förra veckan meddelade Facebook att man pausar planerna på en version av Instagram för barn och unga under 13 år, för att ge planeringen av den mer tid.

Källor: CBS, Reuters, AFP, TT