Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Buss med skolelever kolliderade med tåg i Kaskö – enligt polisen körde bussen rakt in i korsningen trots stoppskylt

Uppdaterad 05.10.2021 15:47.
En buss ligger tvärs över en järnväg. Bakom bussen skymtar taket av en tågvagn.

Sju elever fördes till sjukhus och hälsovårdscentral efter att ett slags servicetåg krockade med en buss i Kaskö centrum strax före klockan 8 på tisdag morgon. Tåget ska ha färdats i en hastighet av mellan 30 och 50 kilometer i timmen.  Enligt polisens inledande uppgifter har bussen inte stannat vid stoppskylten före plankorsningen, utan kört rakt in i korsningen.

På Kaskö stads och räddningsverkets presstillfälle i Kaskö stadshus berättade akutvårdare Joacim Tuuri att åtta personer behövde vård. Sju av dem är elever och den åttonde personen är busschauffören.

- En person fördes direkt till Tammerfors, fyra till Vasa och tre till Närpes hvc. Det var lite kaotiskt i början med rätt många anhöriga på plats men det löste sig. Eleverna var uppskärrade, vilket ju är helt förståeligt.

Ingen svävar i livsfara. Eleverna i bussen var i högstadie- och gymnasieåldern.

Olyckan klassades som stor och elva enheter skickades till platsen.

Mellan 30 och 50 kilometer i timmen

Kaj Enqvist från Österbottens räddningsverk ledde arbetet på plats. Han berättar att det handlar om ett slags servicetåg som undersökte rälsen, med ett lok och en vagn som fungerar som mat- och sovvagn, eftersom personalen var ute på ett längre uppdrag.

Enligt vad personalen på tåget berättade för Enqvist ska hastigheten ha varit mellan 30 och högst 50 kilometer i timmen.

Vesa Berg, brandmästare på Österbottens räddningsverk, säger att loket väger över 30 ton.

En man med neonguljacka står intill en trävägg. Bredvid honom sitter en kvinna.
Bildtext Myndigheterna ordnade infotillfälle i Kaskö stadshus. Kaj Enqvist från Österbottens räddningsverk och Kaskös stadsdirektör Minna Nikander deltog.

Inte första olyckan i korsningen i fråga

Bussen tillhör bussbolaget Ingves & Svanbäck och vd Kennet Svanbäck fanns också på plats på presskonferensen.

- Våra tankar går givetvis till de drabbade. Det här är ingen bra dag. Vi har inte talat med chauffören ännu, vi gör det när det är möjligt, säger Svanbäck.

Kaskös stadsdirektör Minna Nikander säger att enligt den information man har inom staden har ett antal olyckor inträffat på samma ställe under de senaste femton åren. Det finns stoppskyltar i olyckskorsningen, men inga bommar.

- Krishjälp ordnas och i skolan får man också hjälp, säger Nikander.

Utreds som grovt äventyrande av trafiksäkerheten

På tisdagseftermiddagen meddelade polisinrättningen i Österbotten att olyckan utreds som grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Enligt inledande uppgifter har bussen inte stannat vid stoppskylten före plankorsningen, utan kört rakt in i plankorsningen med avsikt att fortsätta längs S:t Eskilsgatan.

Enligt polisen hade arbetsfordonets förare hunnit bromsa lite före kollisionen och varna med ljudsignal. Både arbetsfordonets förare och busschauffören blåste noll promille i polisens alkometer. 

Av kollisionens kraft färdades bussen cirka 25 meter längs tågrälsen framför banarbetsfordonet, innan båda två stannade. Banarbetsfordonet spårade ur till följd av kollisionen.

Det står "Keitele-museo" på loket. Museet i fråga finns i Suolahti i Mellersta Finland och ordnar bland annat färder med museitåg.

Larmet om olyckan mottogs av nödcentralen klockan 7.53 på tisdagsmorgonen.

Ett lok har kört in i en buss. Bussen ligger tvärsöver rälsen med loket in i vänstra sidan.

Artikeln uppdaterad tisdagen den 5.10 klockan 14.02 med att olyckan utreds som grovt äventyrande av trafiksäkerheten.