Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De flesta riksdagsledamöter inte redo att avkriminalisera droganvändning

Från 2021
Uppdaterad 05.10.2021 10:03.
Sprutbyte i Sörnäs, Helsingfors.
Bildtext Riksdagsledamöter befarar att legalisering ger fel signaler och lockar med nya unga användare.
Bild: Niklas Evers

En klar majoritet av riksdagsledamöterna vill att drogbruk förblir straffbart i Finland. Det är få riksdagsledamöter som stöder avkriminalisering av exempelvis cannabis.

Enligt en enkät som Yle Uutiset har gjort och som besvarades av 138 riksdagsledamöter vill 122 ledamöter att det ska vara straffbart att använda droger även framöver.

15 ledamöter, av vilka tio hör till De grönas och fem till Vänsterförbundets riksdagsgrupp, stöder avkriminalisering av drogbruk.

Många av dem som motsätter sig en legalisering motiverar sin ståndpunkt med att fler barn och unga kan lockas att börja använda droger om det blir tillåtet och att en lagändring ger en signal om drogvänlighet.

Frågan aktualiserades efter att De grönas partikongress tidigare i höstas med knapp marginal röstade för att göra cannabisbruk lagligt.

"Ge vård i stället för att dela ut straff"

Många hälsoorganisationer och experter på missbruk stöder däremot avkriminalisering med motiveringen att man bör ingripa i narkotikarelaterade problem med hjälp av social- och hälsovårdstjänster och inte via bestraffning.

Exempelvis Institutet för hälsa och välfärd och Världshälsoorganisationen WHO har talat för att avkriminalisera användningen av narkotiska preparat.

Också en del av riksdagsledamöterna som motsätter sig avkriminalisering vill ha bättre vårdtjänster för drogmissbrukare.