Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis jobbade stenhårt med sin skridskoåkning under pandemin – belöningen kom i form av en plats till OS i Peking

juulia Juulia Turkkila ja Matthias Versluis harjoittelevat pirkkolan jäähallissa.
Bildtext Juulia Turkkila och Matthias Versluis har tagit steget in i världseliten.

Isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis lyckades med sin seger i Nebelhorn Cup i Oberstdorf med det som ingen finländare klarat av på 28 år: ta en OS-plats i isdans. Nu väntar en intensiv tävlingssäsong med flera stora tävlingar – och den kulminerar med OS i Peking.

Efter ett misslyckat VM i våras stod mycket på spel för isdansparet Juulia Turkkila och Matthias Versluis i Nebelhorn Cup i Oberstdorf för en dryg vecka sedan. De fem sista OS-platserna i isdans skulle delas ut.

Turkkila och Versluis tog vara på chansen och vann tävlingen i överlägsen stil med nya rekordpoäng. Samtidigt säkrade paret också Finlands första OS-plats i isdans sedan Susanna Rahkamo och Petri Kokko tävlade i OS i Lillehammer 1994.

– Det var en otrolig stund med glädjen av att lyckas, och en stor lättnad, säger Turkkila.

– Vi har jobbat hårt efter besvikelsen i VM och nu belönades vårt hårda arbete från de senaste åren, tillägger Versluis.

Parets italienska tränare Maurizio Margaglio kände sig redan före tävlingen säker på att det går vägen.

– I ärlighetens namn var OS-platsen inte en överraskning, vi har jobbat för det länge. De var koncentrerade och jag hade goda vibrationer inför tävlingen, och jag visste att ifall de presterar som de kan så tar de OS-platsen, säger Margaglio efter ett träningspass i den splitternya ishallen i Britas.

– Men att vinna Nebelhorn Trophy är en annan sak, tävlingen är en av de viktigaste i världen. Det var kanske inte heller en total överraskning men ändå väldigt stort för Juulia och Matthias, säkert deras finaste stund i karriären.

– Och en fin dag för finländsk konståkning med seger i Nebelhorn Trophy och en OS-plats på samma dag, tillägger Margaglio.

Maurizio Margaglio opastaa Juulia Turkkilaa ja Matthias Versluisia.
Bildtext Italienaren Maurizio Margaglio fungerar som tränare för isdansparet.

Självsäkerheten på en ny nivå

Turkkila och Versluis inledde båda sina konståkningskarriärer som soloåkare, men bytet till isdans ser ut att ha gett båda åkarna ett helt nytt lyft. Några år av gemensamt hårt arbete syns också i att paret nu utstrålar klart mera självsäkerhet än tidigare. Men man är bara i början av stigen mot den absoluta toppen.

– Tekniskt kan vi ännu förbättra oss till en högre nivå, och också i utförande behöver vi mera intensitet i vår kontakt mellan oss och i tolkningen, säger Juulia Turkkila.

– Stegen ska bli renare, där kan vi få mera poäng och kan bli bättre, men vi måste också upprätthålla vårt fina glid och farten som blivit klart bättre, tillägger Matthias.

Också tränaren har redan länge poängterat vikten av självsäkerhet i grenen.

– De hör redan nu till de bästa paren i världen, och det första jag sade till dem var att ni måste tro på det själva. Om man inte tror själv på det så går inte budskapet fram. Men från den stunden man tror på det själv så börjar man höra dit.

– Jag brukar säga till dem att de ska åka som fjärilar. Jag vill inte höra dem men de ska vara snabba, säger Margaglio.

Intensiv säsong med många höjdpunkter

Under konståkningssäsongen denna vinter finns det flera stora mål att sikta mot. Det kommer bland annat att bli EM i Estland i januari, OS i Peking i februari och VM i Frankrike i mars.

Den intensiva säsongen känns extra lockande efter många inhiberade tävlingar under pandemin. Det är nu frukterna ska skördas för det hårda arbete som gjordes under pandemin.

– Vi vill lyckas i OS och visa vad finländsk isdans går för. Sakta men säkert upp mot toppen är målet, säger Turkkila.

– I början av säsongen har vi flera tävlingar, sedan blir det en träningspaus då vi går igenom vad som ska bli bättre, och efter det bygger vi upp mot de stora tävlingarna, säger Versluis.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis harjoittelevat pirkkolan jäähallissa.
Bildtext Finlandia Trophy nästa utmaning för Turkkila och Versluis.

Tränaren Margaglio tackar sina adepter för att de orkade jobba sig igenom de tunga åren.

– När nästan alla tävlingarna blev inhiberade på grund av pandemin och dessutom hade vi skadeproblem före det så vi hade i praktiken inga tävlingar på nästan två år.

– Då fanns tre alternativ: att bli deprimerad, att överleva och fortsätta som tidigare, eller som tredje alternativ att jobba med vår åkning och komma tillbaka starkare än tidigare, säger Margaglio.

Några noggrannare målsättningar gällande placeringar finns inte. Fokuset ligger på att utvecklas hela tiden.

– De har en fin framtid, det tar den tid det tar att nå den absoluta toppen. De jobbar hårt och har lärt sig att njuta samtidigt av jobbet, och det är det viktigaste. Människor känner det på sig. Efter det kommer rankningen, tävlingsresultaten och allt annat av sig själv, säger Margaglio.

Finlandia Trophy inför publik under veckoslutet

Under veckoslutet får paret äntligen också möjlighet att visa upp sig inför finländsk konståkningspublik då Finlandia Trophy avgörs i Esbo. Där är siktet att nå en ännu högre nivå än tidigare. Och att tävla inför publik känns nu extra skönt efter alla publikbegränsningar under pandemin.

– Det är alldeles ljuvligt att för första gången på länge få tävla inför publik i Finland. Förhoppningsvis blir det en stor publik, säger Turkkila.

– Vi siktar på ett den egna prestationen blir ännu bättre. Vi ska njuta av vår tävling i Finlandia Trophy.

juulia Tuulia Turkkila ja Matthias Versluis harjoittelevat pirkkolan jäähallissa.
Bildtext Säsongen kulminerar med OS i Peking i februari.