Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skandalrapport om pedofili skakar katolska kyrkan i Frankrike

Från 2021
Uppdaterad 05.10.2021 16:12.
Två knäppta händer håller i radband med kruficix.
Bildtext Den omfattande rapporten på 2 500 sidor uppskattar att cirka 3 000 pedofiler arbetat inom kyrkan sedan 1950-talet.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Präster och andra anställda inom den katolska kyrkan i Frankrike har sedan 1950-talet utnyttjat hundratusentals människor sexuellt, visar en oberoende rapport som publicerades på tisdagen.

En specialkommission arbetade med rapporten i två och ett halvt år. Arbetet gick bland annat ut på att intervjua offer och vittnen och att granska kyrkans, domstolarnas och polisens arkiv samt pressarkiv från 1950-talet framåt.

I början av arbetet upprättades en jourtelefon som fick 6 500 samtal från personer som sa sig vara offer eller som sa sig känna någon som varit offer för pedofili inom kyrkan.

Den omfattande rapporten på 2 500 sidor uppskattar att cirka 3 000 pedofiler arbetat inom kyrkan sedan 1950-talet. Två tredjedelar av dem har varit präster.

Antalet offer för de kyrkliga pedofilerna, präster eller andra anställda, uppskattas i rapporten till 330 000. Största delen av dem har varit unga pojkar.

De som varit prästernas offer uppskattas till 216 000.

– Konsekvenserna har varit synnerligen svåra, sa utredningskommissionens ordförande Jean-Marc Sauvé då han presenterade rapporten i Paris.

– Omkring 60 procent av de män och kvinnor som utnyttjades sexuellt har fått stora problem med sitt känslomässiga eller sexuella liv.

"Djup och grym likgiltighet"

Utredningen grundades på initiativ av kyrkan efter att vittnesmål om övergreppen hade fått allt mer publicitet. Då hade kyrkan länge fått kritik för att försöka mörklägga övergreppen.

Sauvé fördömer kyrkans attityd fram till åren 2015-2016 då övergreppen började få allt mer offentlighet.

– Det var en djup och grym likgiltighet inför offren.

Offren blev inte trodda eller hörda och ibland misstänkta för att ha varit delvis ansvariga för den inträffade, påpekade Sauvé på tisdagen.

Enligt honom har utredningen identifierat 22 fall som fortfarande kan drivas i domstol. Den dokumentationen har lämnats till polisen.

Kommissionen kommer med 45 rekommendationer om hur sexuellt utnyttjande ska kunna undvikas i framtiden, bland annat med attitydfostran för prästerna och påbjuden kompensation för eventuella offer.

Den franska biskopskonferensen har bett offren om ursäkt. Påven Franciskus säger sig ha tagit emot rapporten med sorg och hoppas att den franska kyrkan ska gå in på försoningens väg.

Präst fick flera års fängelse

En av de mest omskrivna enskilda skandalerna de senaste åren var fallet med prästen Bernard Preynat, som dömdes till fem års fängelse i fjol för att ha utnyttjat åtminstone 80 unga pojkar sexuellt.

Ett av Preynats offer, François Devaux, välkomnar den nya omfattande utredningen.

– Med den här rapporten går den franska kyrkan för första gången till roten med detta systematiska problem, säger Devaux som leder en stödförening för Preynats offer.

– Ni är en vanära för vår mänsklighet, sa Devaux till kyrkans representanter under presentationen av rapporten. Han anklagade kyrkan för feghet.

Den katolska kyrkan har skakats av flera pedofiliavslöjanden i flera länder genom åren, men den franska utredningen är den första grundligare offentliga utredningen av hur omfattande pedofilin varit i Frankrike.

Kyrkans regelverk ändrades i somras på påven Franciskus initiativ och gjorde det uttryckligen kriminellt med sexuellt utnyttjande. Kritiker hade länge klagat på att den kanoniska lagen fram till nu varit otydlig och skyddat förövarna på offrens bekostnad.

Artikeln kompletterad klockan 16:12 med biskoparnas och påvens kommentarer.