“Det är bra i förskolan” – femåringar i Skogsgläntans daghem i Ekenäs leker och räknar matematik
Madeleine Andersson och Eddi Stenroos är två de av femåringar som redan går i förskola i Raseborg. De är nöjda med sina dagar på Skogsgläntans daghem i Ekenäs: de leker, går ut i skogen och räknar matematik.
I augusti inleddes försöket med tvåårig förskola i 105 kommuner i landet. Raseborg, Sjundeå och Hangö valdes ut av Undervisnings- och kulturministeriet. Det innebär att de som är fem år också är med i försöket med en tvåårig förskola.
I Raseborg hoppades personalen och tjänstemännen inom småbarnspedagogiken att staden skulle få vara med i försöket, och så gick det. En tvåårig förskola är en bra idé, tycker Nina Aartokallio som är chef för småbarnspedagogiken i Raseborg.
– Både jag och daghemmens föreståndare tyckte det lät bra och vi har varit positivt överraskade att det fungerat så bra som det gjort.
– Jag har också hört via föreståndarna att föräldrar tyckte det varit okej att deras barn deltar i försöket.
Fem daghem med i försöket i Raseborg
I Raseborg är Skogsgläntans daghem, Mäntykoto daghem och Langansböle daghem i Ekenäs, Labyrinten i Karis och Svartå daghem med.
Madeleine Andersson och Eddi Stenroos är nöjda med det de gör på Skogsgläntans daghem i centrum av Ekenäs.
I det här inslaget kan du höra dem berätta om sin förskola:

Madeleine Andersson och Eddi Stenroos - två femåringar som går i tvåårig förskola
53 barn går i tvåårig förskola i Raseborg, det är inte många familjer som valde att inte sätta barnen i förskola. Det är frivilligt att delta.
Här kan du lyssna på Nina Aartokallio och varför hon tror att en del familjer inte deltar i den tvååriga förskolan:

Nina Aartokallio ser fördelar med tvåårig förskola: "Barnen får mera tid att lära sig"
Jag litar på att de vet vad de gör
Jonas Lindholm, ordförande för föräldraföreningen vid Skogsgläntans daghem
Trots att alla barn deltar i den tvååriga förskolan i Skogsgläntans daghem har en del föräldrar funderat vad försöket går ut på.
Jonas Lindholm är ordförande för föräldraföreningen för Skogsgläntans daghem och han berättar att en del föräldrar tycker att det är en bra sak.
– Man kan ju tänka att barnen får öva en längre tid och att övergången till skolan blir ännu smidigare. En del är ändå tveksamma och betonar att barn ska få vara barn.
Jonas Lindholm är själv positiv till försöket med en tvåårig förskola.
– Vi har en bra småbarnspedagogik i Finland och jag litar på att de vet vad de gör.
– Det är frågan om ett försök, så jag hoppas att personalen får den tid som behövs för att genomföra det på ett bra sätt.
"Informationen kom lite sent"
Det var ganska mycket jobb för stadens personal att få igång den tvååriga förskolan i våras.
– Informationen kom lite sent, men det fungerade ändå, säger Ann Nordström som är administrativ daghemsföreståndare på Solgläntans daghem.
– All information kom från ministeriet, så det var bara att dela ut till föräldrarna.
Ny läroplan för tvååriga förskolan
Förutom det så skulle Utbildningsstyrelsens läroplan förvandlas till en lokal läroplan, och också det hann vi med, säger Nina Aartokallio.
I den lokala läroplanen lyfter man helheter upp på ett sätt som man inte gjort förut, säger Aartokallio.
– Det gläder mig att lekens betydelse lyfts fram mera än förut. Leken får synas och höras. Matematik lyfts tydligare fram, och så satsar man bland annat på språkutveckling, hållbar utveckling och digital kompetens.
Ministeriet fastställde inga mål för barnens kunnande, utan i den tvååriga förskolan ska varje barn lära sig i egen takt.
Hoppas på fortsättning
Både Nina Aartokallio och Ann Nordström anser att det är bra att förskolan är tvåårig, för då har man mera tid med barnen.
– Det är en jättefin idé, säger Nordström. Det ger barnen trygghet och kontinuitet då de är två år i samma grupp med samma lärare som lär känna varje enskilt barns styrkor och behov av stöd.
Det här hinner man inte lika bra med i en ettårig förskola, anser Ann Nordström.
Här kan du lyssna på Ann Nordström som berättar om dagen i förskolan i Skogsgläntans daghem:

Ann Nordström: Jag hoppas den tvååriga förskolan fortsätter
Enligt Undervisnings- och kulturministeriet så är syftet med försöket att bland annat undersöka om man kan stärka jämlikheten i utbildningen. Man vill också ta reda på hur en tvåårig förskola påverkar utveckling, lärande och sociala färdigheter samt om den utvecklar en sund självkänsla.
Ann Nordström och Nina Aartokallio hoppas att den tvååriga förskolan blir permanent.
– Det hoppas jag för barnens bästa, säger Nordström.