Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jonas Jungar: Facebook var sönder i sju timmar och blottade igen hur sårbara vi alla är inför några amerikanska it-jättar

Från 2021
Uppdaterad 05.10.2021 14:55.
Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle
Bildtext Många har försökt skapa alternativ till de amerikanska it-jättarna, men utan större framgång eftersom folk tenderar att stanna på de plattformar där alla andra redan är, skriver Jonas Jungar.

Det finns hur många skäl som helst att oroa sig för den oerhörda makt några bolag har fått över all kommunikation och informationsförmedling i dag. Måndagskvällens ovanligt långa avbrott var en nyttig påminnelse om det. Men så länge vi hänger kvar på deras tjänster och verkar nöjda, är det svårt att se varför någonting i grunden skulle ändra, skriver Jonas Jungar.

Det var lätt att föreställa sig de kollektiva suckarna från hundratals miljoner soffor och sängar runtom i världen igår kväll när Facebook, Instagram och Whatsapp plötsligt låg nere. Det sedvanliga slösurfandet bland statusuppdateringar, chattmeddelanden och ändlösa bildkavalkader tog ett abrupt slut.

Plötsligt framstod Twitter, där många någon gång skapat ett konto men aldrig återvänt, som ett fullgott alternativ. 

Hej, bokstavligen alla”, twittrade bolagets officiella konto skadeglatt då de insåg att folk flockades till Twitter istället för att hitta information om vad som riktigt stod på.

Och Facebook tvingades förklara och ursäkta sig – på Twitter. Det var i sanning märkvärdiga timmar.

Humorn blomstrade förstås under hashtaggen #facebookdown.

“Äntligen har jag tid att bekanta mig med mina barnbarn”, skrev någon.

Men det var samtidigt ganska tydligt hur ansträngd den självironin var. Vi visste nog alla hur absurt det var att de här tjänsterna blivit så beroendeframkallande att vi kände oss vilsna och rastlösa genast det blev lite tekniskt strul.

Det var samtidigt ganska tydligt hur ansträngd den självironin var

Nej, ingen tog skada av att inte kunna fejsbukka på någon timme.

Men visst var det ännu en i raden av många väckarklockor. För så är det: några amerikanska it-jättar dominerar i dag fullständigt vår kommunikation och våra informationsflöden. Den digitala infrastruktur som utgör grunden för samhället i dag är i händerna på en handfull bolag från Silicon Valley.

De har blivit något av stater inom staten.

Och talar vi om uttryckligen kommunikation, så är bilden om möjligt ännu mer skrämmande. Skulle man radera Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp från folks telefoner, så skulle samhället bli om inte lamslaget, så väldigt vilse. Så mycket mellanmänsklig interaktion sker i dag på de plattformarna och inom det ekosystem som de tillsammans skapar. 

Det vi såg på måndagskvällen var bara lite skrämselhicka, men en påminnelse om hur sårbart allting är om någon plötsligt så att säga drar ur stöpseln (avsiktligt eller oavsiktligt).

Jag skulle vara försiktig med att utlysa Facebooks snara död

Så ska vi tro att det här ändrar nu? Är det äntligen dags för mer reglering av de här jättarna, en diskussion som har pågått i åratal?

Facebook är ju för tillfället insnärjt i ännu en skandal, där en visselblåsare bekräftar det vi redan vetat: att bolaget är mer intresserat av att göra vinst på oss än att underlätta mellanmänsklig kommunikation och brobygge.

Den färska skandalen ger säkert mer fart åt försöken att på myndighetsväg försöka styra och begränsa it-jättarnas verksamhet. Men än sen då?

Samtidigt sitter nämligen du och jag som användare på sätt och vis fast i den rävsax som bolagen lyckats skapa. Är tillräckligt många med på dessa plattformar, så blir det svårt att envist ställa sig utanför för att markera sin självständighet. 

På Facebook finns närmare 3 miljarder av oss. Där alla andra är, dit tenderar man att söka sig. Människan är trots allt ett socialt djur.

Och 93 % av finländarna använder sig i dag av antingen Facebook eller något företag som ägs Facebook (Whatsapp resp. Instagram).

Många bolag har försökt muta in sig som alternativ till de amerikanska jättarna, men utan större framgång eftersom det aldrig uppstår den användarvolym som är en förutsättning för att folk ska överge FB-imperiet och flytta.

Där alla andra är, dit tenderar man att söka sig

Därför skulle jag vara försiktig med att utlysa Facebooks snara död. Den har nu utlysts redan i många års tid genom diverse skandaler och ändå lyckas plattformen på något sätt återuppfinna sig själv. 

De sju timmarna på måndagskvällen var också ett bevis på det.

Skribenten är innehållschef på Svenska Yle med ansvar för journalistik och etik. 

Diskussion om artikeln