Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Se video: Här tar riksdagsledamöterna av sig munskydden i plenum – 29 ledamöter har ännu inte meddelat om de tagit vaccin

Från 2021
Uppdaterad 05.10.2021 17:17.
Veikko Vallin, en äldre man, snurrar ett munskydd ovnför huvudet i riksdagen
Bildtext Åtminstone sannfinländaren Veikko Vallin var nöjd över att inte längre tvingas bära munskydd.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Hela riksdagen sammanträder för första gången sedan coronarestriktionerna infördes. Strax innan plenum fattade talmanskonferensen beslut om att slopa kravet på munskydd.

En känsla av lättnad svepte på tisdagen genom riksdagen.

Under coronaepidemin har riksdagsdebatterna begränsats av att bara 74 ledamöter deltagit samtidigt i plenum. Nu tillåts alla 200 ledamöter i salen igen. Vid tisdagens plenum anmälde sig 114 närvarande.

En som strålade av glädje på väg in i plenisalen på tisdagen var Veronika Honkasalo (VF). En stor del av hennes första period i riksdagen har präglats av restriktionerna.

– Jag har under pandemin ännu starkare märkt hur mycket politik handlar om helt fysisk kommunikation mellan människor. Det är inte så lätt att behandla svåra politiska frågor på en videokonferens, sa Honkasalo.

När plenum inleddes meddelade dessutom vice talman Juho Eerola att de som vill kan ta av sig sitt munskydd. Hittills har riksdagen starkt rekommenderat att de används.

Även om några ledamöter behöll sina munskydd var det betydligt fler som tog av dem mer eller mindre demonstrativt.

Alla har inte tagit vaccin

Talmanskonferensens beslut om att slopa de flesta coronarestriktionerna i riksdagen motiveras med en stigande vaccinationstäckning bland ledamöterna.

Riksdagens förvaltningsdirektör Pertti Rauhio säger till Svenska Yle att 171 riksdagsledamöter hittills har meddelat att de har fått två doser. Vaccinationstäckningen inom riksdagen ligger nu på 85,5 procent.

Dessutom ökar vaccinationstäckningen stadigt, enligt Rauhio. Under den senaste veckan har sex ledamöter meddelat arbetshälsovården att de fått vaccin.

Fortfarande har ändå 29 ledamöter antingen låtit bli att ta vaccin eller att meddela arbetshälsovården. En förklaring kan vara att de yngsta ledamöterna som fick sin första dos i hemkommunen i somras ännu inte hunnit ta en andra dos.

Jag har under pandemin ännu starkare märkt hur mycket politik handlar om helt fysisk kommunikation mellan människor. Det är inte så lätt att behandla svåra politiska frågor på en videokonferens

― Veronika Honkasalo, VF

Riksdagens talman Anu Vehviläinen säger att hon inte känner till om det finns riksdagsledamöter som principiellt motsätter sig vaccin, men hon hoppas att alla som kan ska ta det. 

– Det kan självklart finnas goda medicinska skäl för att inte ta vaccin, men jag vädjar till alla finländare och riksdagsledamöter som inte tagit vaccin på grund av attityder att de skulle ompröva sin inställning.

I offentligheten är det bara den tidigare sannfinländaren Ano Turtiainen som meddelat att han inte tänker ta vaccin. Turtiainens nygrundade parti Valta kuuluu kansalle är uttalat vaccinkritiskt.

Veronica Honkasalo hoppas ändå att alla riksdagsledamöter tydligare skulle visa allmänheten var de står.

– Vi har märkt under debatterna att många sannfinländare har valt en strategi som går ut på att flirta med dem som motsätter sig vaccin. 

– Själv känner jag mig ändå trygg. Om vi jämför vaccinationstäckningen här i riksdagen med samhället utanför är vi tryggare här, säger Honkasalo.

Publikläktaren i riksdagen är fortfarande stängd. Enligt talman Anu Vehviläinen väntas beslut om att öppna den under de närmaste veckorna.