Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HUS börjar publicera vaccinstatus för coronapatienter som vårdas på sjukhus: ”De ovaccinerade har en kritisk betydelse för sjukvårdens bärkraft"

En person får coronavaccin
Bildtext Arkivbild.

Antalet personer som har blivit smittade av coronaviruset och behöver sjukhusvård vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS har ökat. De flesta är ovaccinerade, men också antalet patienter som är dubbelvaccinerade ökar.

Inom HUS ökar nu antalet coronaviruspatienter och på tisdagen 5.10 uppgick antalet till 41. Av dem fick 11 intensivvård.

I ett pressmeddelande skriver tf chefsöverläkare Jari Petäjä att en så stor mängd påverkar vården av andra patienter.

"Vi strävar efter att flytta coronaviruspatienter som kräver intensivvård till andra sjukvårdsdistrikt, men om detta inte lyckas är vi snart tvungna att flytta operationer av andra patienter inom HUS-område, om dessa patienter behöver intensivvård efter ingreppet”, skriver Petäjä i pressmeddelandet.

De flesta som behöver sjukhusvård på grund av coronaviruset är ovaccinerade eller har fått en vaccindos. Även fullt vaccinerade patienter har behövt intensivvård men största delen av dem har en sjukdom som försvagar vaccinets effekt, eller ökar risken för att insjukna allvarligt i coronavirussjukdom.

HUS börjar varje tisdag publicera information på sin webbplats om vaccinationsstatusen för patienter som har fått sjukhusvård under den gångna veckan.

Andelen ovaccinerade personer uppgår till 455 000 i HUS-område. HUS uppmanar alla att ta vaccinet.

”De ovaccinerade coronaviruspatienterna har en kritisk betydelse för sjukvårdens bärkraft. Under hela epidemin har vi samlat på oss en avsevärd vårdskuld", säger Petäjä i pressmeddelandet.