Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kris inom brittiska polisen efter att poliser begått mord och våldtäkter – polisens rekommendation om du blir rädd för polisen: "Spring iväg och ring 999"

Från 2021
Poliser i London står med ryggen mot kameran. På deras rygg står "City of London police". De är klädda i uniform.
Bildtext Skarp kritik har riktats mot polisen efter flera fall av våld mot kvinnor. Polisens svar på kritiken har också väckt uppståndelse.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Många unga brittiska kvinnor är rädda för polisen efter två brottsfall i London på kort tid där poliser varit involverade. Två unga kvinnor har våldtagits av polismän och en av kvinnorna mördades efteråt.

Fallen har inträffat inom polisavdelningen i London, Metropolitan Police, som är Storbritanniens största.

I söndags åtalades en polis i huvudstaden för våldtäkt och han stängdes samtidigt av från sin tjänst. Åtalet kommer några dagar efter att en annan polis dömts till livstidsfängelse för mord och våldtäkt. Offren är unga kvinnor.

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel säger att man fortsätter undersöka dessa fall noggrant och utreder hur dessa "systematiska fel" kunde ske inom polisen.

Brutala våldtäkten och mordet av Sarah Everard startskottet för debatten

I torsdags dömdes en 48-årig polisman till livstid i fängelse för mord och våldtäkt. Han gjorde ett olagligt gripande av Sarah Everard i mars under förevändningen att hon skulle ha brutit mot coronarestriktioner. Efter att han grep henne våldtog han henne och mördade henne brutalt. Fallet har uppmärksammats i medier och lett till stora demonstrationer i Storbritannien.

Kotimatkallaan surmattua naista on muistettu Lontoossa Clapham Common -puistossa. Järkyttävä tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Britanniassa naisten kokemasta turvattomuudesta.

Polisman erkänner kidnappning och våldtäkt på Sarah Everard

Everard försvann på hemvägen i London i mars.

Blommor ligger på marken vid ett träd. Skyltar ligger också där.
Bildtext Blommor på marken i parken där Sarah Everard hittades mördad.
Bild: Alamy / All Over Press

I lördags greps en annan polisman misstänkt för våldtäkt. Åtal mot honom väcktes en dag senare, söndag. Han har stängts av från arbetet.

Chefen vid polisavdelningen, kommissarie Cressida Dick, säger att hon är djupt oroad över nyheten.

– Jag inser till fullo att allmänheten också kommer vara oroad. Nu sätts straffrättsliga förfaranden i gång och jag kan inte kommentera fallet ytterligare i nuläget, säger Dick.

Polisavdelningen har sagt att man är "äcklad, förbannad och förkrossad" över händelserna.

En poliskommissarie tittar neråt och ser ledsen ut. Hennes mungipor pekar nedåt. Hon har polisuniform på sig. Hon har glasögon på sig och har kort, grått hår.
Bildtext Polischefen Cressida Dick har beklagat händelserna och meddelat att polisen kommer skrida till åtgärder.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Premiärminister Johnson uppmanar kvinnor att lita på polisen – men säger att förändringar i det straffrättsliga systemet behövs för att skydda kvinnor

Sociala medier har sedan det här fyllts av inlägg där kvinnor berättar om upplevelser av trakasserier av manliga poliser. De kräver politiska åtgärder i ärendet – många vill se en ny polisreform.

– Enligt mig gör polisen till överväldigande del ett fantastiskt jobb. Jag uppmanar kvinnor i alla åldrar att lita på polisen, säger premiärminister Boris Johnson.

Han säger ändå att förändringar behövs i fråga om hur det straffrättsliga systemet hanterar brott mot kvinnor.

– Det finns ett problem i hur vi hanterar våldtäkter, våld i nära relationer, sexuellt våld och sätter hur vi hanterar klagomål från kvinnor och flickor, säger Johnson.

Två poliser går i London. Deras ryggar är mot kameran.
Bildtext Polischefen Cressida Dick säger att polisen ofta rör sig i grupp eller två-och-två på gatorna. Ensamma poliser på stan har ändå oroat kvinnor.
Bild: Alamy / All Over Press

Också experter säger att förändringar inom polisen behövs, likaså inom det straffrättsliga systemet.

– Det här är könsbaserad terrorism. Det händer varje dag i våra hem, på våra gator och vi måste se till att ingen annan kvinna behöver dö så som Sarah Everard gjorde igen, säger Aisha K. Gill, professor i kriminologi.

Polisen kom med rekommendationer för kvinnor som känner sig osäkra i sällskap av en polis: "Spring iväg och ring 999"

Unga kvinnor ifrågasätter i allmänhet polisens förmåga att skydda kvinnor – det här bland annat efter att en 28-årig kvinnlig lärare mördades i en park i London för några veckor sedan. Också det fallet har fått mycket uppmärksamhet i de brittiska medierna och många har betvivlat polisens förmåga att förhindra våld mot kvinnor.

Polisen i London har meddelat att man kommer att lägga till 650 poliser på gatorna runtom i huvudstaden i hopp om att få kvinnor och flickor att känna sig säkrare. 500 av dem kommer permanent att jobba i tuffa områden, medan de övriga ska jobba på kontor. Vid behov kommer polisstyrkorna att förstärkas ytterligare.

Polisen i London försöker nu desperat bygga upp förtroendet igen. Polisen har i ett uttalande gett råd till kvinnor och flickor om vad de kan göra på gatan för att "skydda sig från polisen om de känner sig misstänksamma" när de stoppas av polisen.

Polisen rekommenderar att kvinnor säkerställer polisens identitet och ställer "rannsakande frågor" om det är så att en ensam polis kommer fram för att ställa frågor. Enligt polisen är det nämligen ovanligt att en ensam polis, utan kollegor, stoppar någon på stan. Polisen uppmanar kvinnor att frågar polisen varför de stoppas och varför de är på plats.

– Om en kvinna ännu upplever att hon är i fara efter det, borde hon ropa till andra på gatan, knacka på dörrar, vinka till passerande bussar eller springa iväg och ringa 999 (brittiska 112), uppger polisen.

Poliser på motorcykel i London.
Bildtext Nu ska poliserna på gatan i London bli fler för att trygga säkerheten i huvudstaden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Polisens uppmaning till kvinnor om att vara "gatusmarta" väcker ilska – Londonpolisen planerar utfärda ny strategi för bekämpning av våld mot kvinnor

Polisen har också uppmanat kvinnor att vara "gatusmarta". Polisens uttalande har väckt mycket uppståndelse och ilska – många har kallat det osmakligt och tondövt. Experter uppger att man inte borde sätta det här ansvaret på kvinnorna.

– Att säga till en kvinna att man ska ställa frågor till en polis eller vinka till sig en buss är ett steg närmare att beskylla kvinnor för att inte känna igen fara eller misslyckande med att få hjälp om de attackeras av en polis. Det är simpelt: sluta förvänta er att busschaufförer ska agera polis och börja skydda kvinnor, skriver Labourledaren Angela Rayner på Twitter.

Blommor på marken. Bredvid en skylt med texten "Girls just want to feel safe".
Bildtext Demonstrationer för uppmärksammandet av våld mot kvinnor har ordnats runtom i Storbritannien, men också i andra länder.
Bild: Alamy / All Over Press

Londonpolisen kommer att utfärda en ny strategi för hur man hanterar och bekämpar våld mot kvinnor.

– Alla våra poliser är oroliga över utsträckningen av dessa förskräckliga brott och tilliten till polisen. Vi vill göra allt vi kan för att bygga upp förtroendet igen, säger Cressida Dick vid Metropolitan Police i London.

Källor: AFP, AP, Reuters.