Finlands grönaste ekoby planeras i Pargas: "Vi vill bygga miljövänliga, trygga och friska hus"
Klimatförändringen kräver nytänk också inom byggbranschen och därför vill nygrundade byggföretaget Godai modernisera småhusbyggandet i Finland. Genom att använda och bygga enligt de miljöcertifieringar som finns tillgängliga vill företaget tillsammans med Pargas stad utveckla och planera en unik ekoby mitt i centrum.
– Det stämmer att vårt företag grundades så sent som i april men vi samarbetar med ett nätverk av olika experter för att kunna erbjuda våra kunder de nyaste och mest innovativa bygglösningarna, säger Nina Ingelius som är styrelseordförande för Godai Oy. Vi vill utmana byggbranschen och visa att det är möjligt att bygga friska och miljövänliga hus som står emot tidens tand.
Godai har samlat ett nätverk av experter som kommer att hjälpa dem att ro projektet i Pargas i land. Finansieringen är dessutom färdig för att ta projektet vidare.
– Vi vill bygga enligt de miljöcertifikat som finns tillgängliga redan nu men som inte används nästan alls inom småhusbyggandet, säger Ingelius. Endast ett hus i Finland har hittills byggts enligt de kriterier som Svanmärket kräver.
Ingelius betonar att företaget hon representerar vill bygga rekordgröna och ansvarsfulla hus. Enligt Ingelius blir de det första byggföretaget i Finland som ansöker om RTS-miljöcertifiering samt FSC och PEFC-certifiering för ett och samma småhusprojekt.
– Svanmärkningen är uppbyggd kring en intern skala som visar hur stor andel av huset har byggts med gröna värderingar och vi strävar naturligtvis efter toppoäng på den skalan, säger Ingelius.
RTS-miljöcertifikatet har utvecklats av Byggkunskapsstiftelsen som är en objektiv aktör inom byggbranschen som har för avsikt att förbättra och innovera byggandet.
– Vem som helst kan idag använda FSC- eller PEFC-certifierat virke då de bygger hus men våra småhus är träcertifierade och det kräver en mycket omfattande och detaljerad rapportering av virkets och byggmaterialens ursprung, säger Ingelius. Att kunna erbjuda friska och trygga hus är en hederssak för oss.
"Det här är ett unikt projekt"
De hus som ska byggas i Pargas planeras av företaget RTC Vahanen Turku som har flera års erfarenhet av olika sorters byggprojekt.
– Jag måste säga att under mina 30 år som planerare är det här ett omfattande och unikt projekt som kräver tvärvetenskapligt samarbete, säger huvudplanerare Jyrki Alonen vid RTC Vahanen Turku. Förutom vanliga ansvarspersoner har vi konsulterat energi- och fuktexperter för att kunna bygga innovativt.
Alonen medger att han också var lite skeptisk då familjen Ingelius och Godai Oy tog kontakt men har senare blivit övertygad om att de har vad som krävs. Företaget vill ärligt skapa nya trygga sätt att bygga småhus i Finland.
– De har på kort varsel lyckats samla ett vinnande team kring sig med mycket erfarenhet av innovationer och nya sätt att bygga, säger Alonen. Det har varit intressant och lärorikt att få vara med och planera husen som exempelvis kommer att byggas helt i det torra så att torrkedjan kan garanteras i alla väder.
Friska och trygga hus – men till vilket pris?
Priset på husen vill varken Ingelius eller Alonen gå in på i det här skedet.
– Priset och kvaliteten kommer att mötas på rätt nivå men fram tills att vi har rott i hamn samarbetsprojektet med Pargas stad vill vi inte gå in på detaljer, säger Ingelius.
Alonen medger att den gedigna planeringen och förhandsarbetet kommer att synas i priserna.
– Det säger sig självt att priset kan vara högre men samtidigt får man ett gediget byggt hus som garanterat är tryggt, friskt och miljövänligt, säger Alonen. Det kanske man är beredd att betala i dagens läge.
Pargas bygg- och miljönämnd behandlar ärendet på onsdag
Tanken är att Pargas stad och Godai Oy tillsammans via en så kallad partnerskapsplanering ska föra projektet vidare. Enligt föredragningslistan är förslaget att företaget Godai Oy arrenderar en kvarterstom i stadsdelen Solbågen intill Kyrksundsstranden för marknadspris.
Arrendetiden föreslås bli 50 år men inom ett år ska bygglovet vara godkänt och inom tre år ska två tredjedelar av husen vara byggda.
– Företaget tog kontakt med oss i våras och presenterade planen och berättade att de var intresserade av en av tomterna vid Solbågen, säger planläggningschef Heidi Saaristo-Levin. Deras planer med att bygga både hållbart och certifierat var övertygande och vi ville därför titta närmare på idéerna.
Saaristo-Levin säger till Yle Åboland att staden inte har genomfört någon särskild riskanalys av projektet eftersom företaget ska göra det mesta med egna resurser.
– Partnersskapsmodellen innebär att staden kan hjälpa till med planeringen vid behov men det finns inget sådant krav, säger Saaristo-Levin. Dessutom har vi lagt en stram tidtabell för projektet för att förhindra att ett enskilt företag har tomten i tiotals år utan att något börjar hända.
Ärendet ska behandlas av stadsstyrelsen och stadsfullmäktige innan projektet kan gå vidare.
– I stadens strategi ingår ett mål om att lyfta fram de starka sidor och egenskaper som gör Pargas till en unik och attraktiv plats att bo, jobba, driva företag och resa i. Vi är därför glada över att utveckla Kyrksundsstranden tillsammans med Godai Oy. Målen för grönt och ansvarsfullt byggande och dess värden går utmärkt ihop med stadens strategi, konstaterar stadsdirektör Patrik Nygrén i ett pressmeddelande.
