Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I november kör vaccineringar mot säsongsinfluensa i gång i Västnyland – kommunerna räknar med minst lika stort intresse som i fjol

Från 2021
Uppdaterad 06.10.2021 13:55.
En kvinna snyter sig i en näsduk
Bildtext Luftvägsinfektioner är inte att leka med, speciellt inte efter lång tid av distansering. Precis som i fjol rekommenderar hälsovårdsmyndigheter att också personer som inte tillhör riskgrupper tar vaccin mot säsongsinfluensa.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kommunerna i Västnyland ser ut att få ungefär lika många doser influensavaccin som i fjol. Om intresset för att gardera sig mot säsongsinfluensa blir större än förra året kan det bli brist på vaccin.

Experterna uppmanar oss att ta vaccin mot säsongsinfluensa. En dubbelinfektion, det vill säga både säsongsinfluensa och covid-19, kan göra att sjukdomarna förvärras och behovet av intensivvård ökar.

För riskgrupper och äldre personer kan också säsongsinfluensan vara dödlig.

Raseborgare får mera info mot slutet av oktober

Till exempel i Raseborg hoppas hälsoservicechef Annika Rehn att så många som möjligt tar influensavaccinet.

”Tillgången ser ut att bli tillräcklig”, skriver Annika Rehn på frågan hur tillgången på vaccin mot säsongsinfluensa är det här året. Rehn tror att det ska finnas vaccin för alla som vill ta det, men allt beror på efterfrågan som är omöjlig att förutspå.

Vaccineringarna i Raseborg kommer i gång i november och staden ger ut mera info till sina kommuninvånare under senare halvan av oktober.

Fler Sjundeåbor än vanligt väntas ta influensavaccin

Sjundeå kommer att få 1 480 doser influensavaccin. Den exakta siffran ger Sjundeås vårdservicechef Lillemor Forsén.

I Sjundeå väntar man sig att fler kommuninvånare än vanligt kommer att ta vaccinet. Om efterfrågan blir stor kan det bli brist på vaccin.

I Sjundeå har man inte slagit fast tidtabellerna för när man ger influensavaccin, men man strävar enligt Forsén att komma igång i november.

Ingen brist på vaccin i Ingå

Grannkommunen Ingå ser ut att få ungefär lika många doser influensavaccin som i fjol. Också i Ingå tror hälsovårdscentralens chefsläkare Pia Hakio att intresset för att ta vaccin kan bli större än förra året, men det ser ändå inte ut att bli brist på vaccin, menar hon.

Vaccinationerna i Ingå inleds i november för att skydda mot säsongsinfluensa fram till mars nästa år.

Riskgrupper prioriteras i Lojo

Också i Lojo inleds vaccinationerna mot säsongsinfluensa i november. Staden kommer att få ungefär lika många vaccindoser som i fjol. Välfärdsdirektör Tuula Suominen har svårt att uppskatta hur många som kommer att ta vaccin i Lojo, men hon tror att det blir minst lika många som förra året.

Enligt Tuula Suominen kan det bli brist på influensavaccin i slutändan och därför inleder Lojo med att vaccinera personer som tillhör riskgrupperna. Vaccineringarna utökas sedan beroende på tillgången till vaccin.

Hangöborna väntar redan på influensavaccin

I Hangö har invånarna redan varit i kontakt med staden och hört sig för när det är dags för vaccineringar. Ledande skötare Anne Nummela berättar att staden informerar på sin webbplats om vaccinationstiderna, som börjar i november.

Nummela tror att Hangö kommer att få tillräckligt med vacciner mot säsongsinfluensa och på hälsovårdscentralen är man beredd på att alla som vill ha vaccin också ska få det.

Tiden får utvisa om det blir brist på vaccin, men Anne Nummela tror det kommer att finnas vaccin för alla. Hon hoppas Hangöborna tar ansvar för hälsan och tar vaccinet.

Artikeln uppdaterades med uppgifter från Hangö 6.10 klockan 13.55.

Diskussion om artikeln