Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Beprövat träningsupplägg ska ge utdelning i OS – Krista Pärmäkoski tar också hjälp av näringsterapeut inför viktiga vintern: ”Vill optimera vikten inför Peking”

Krista Pärmäkoski åker.
Bildtext Krista Pärmäkoski.

Krista Pärmäkoski vill inte uppleva en lika svår vinter som förra säsongen. Därför har träningen stuvats om och liknar nu den som hon gjorde inför VM 2017 och OS 2018. Jag har försökt få tillbaka den snabbhet som jag tappat, säger hon.

Krista Pärmäkoskis förberedelser inför den kommande OS-säsongen har skiljt sig en aning från de senaste åren. Träningsperioden inleddes lugnare och hon stod över de första lägren.

Orsaken är att hon inte vill göra om samma misstag som förra året. Då spolierade sjukdom stora delar av säsongen.

– Det var tidvis en kamp förra säsongen. I våras ville vi säkerställa att hon går in i den nya säsongen helt frisk. Eftersom hon har så många träningsår bakom sig bestämde vi oss för att ta en längre paus – ett par veckor längre än normalt, säger Pärmäkoskis tränare Matti Haavisto på dagens pressträff.

Till den kommande säsongen ska träningen påminna om den som gjordes inför VM 2017 och OS 2018. Det betyder bland annat mer fokus på snabbhet.

– Naturligtvis har vi gjort en del styrka också men träningen har förändrats och jag har försökt få tillbaka den snabbhet som jag tappat, säger Pärmäkoski.

Krista Pärmäkoski på en pressträff.
Bildtext Pärmäkoski höll i dag en presskonferens inför skidsäsongen.

Ska gå ner några kilo i vikt

Inför den viktiga OS-säsongen har Pärmäkoski också tagit hjälp av en näringsterapeut. Målsättningen är att hon ska gå ner ett par kilo i vikt.

– Vi vill optimera vikten inför Peking och ta hjälp av en expert för att inte hamna på fel spår. Vi övervakar så att vikten minskar på ett förnuftigt sätt och inte påverkar prestationen.

– Vi tar hänsyn till att det är rätt mängd kolhydrater, fett och proteiner. Jag har lyckats träna bättre, sömnen är bättre och även humöret, säger Pärmäkoski.

En orsak till viktminskningen är att OS avgörs på hög höjd.

– Ju mindre en idrottare är desto mindre energi går det åt. Det understryks på hög höjd. Om man kan åka med mindre energi sparar man också energi, säger Pärmäkoski.

Kör Tour de Ski

I slutet av den här månaden kommer Pärmäkoski också att göra ett träningsläger på hög höjd i Val Senales. Tävlingssäsongen inleds för Pärmäkoskis del i november i Olos, och den första världscuptävlingen kör hon i Ruka i slutet av samma månad.

Som planen ser ut nu kommer Krista Pärmäkoski att tävla i Tour de Ski innan det bär av mot OS.

– Vi kommer definitivt att tävla i touren men vi har ännu inte bestämt om hon genomför hela, säger tränare Haavisto.