Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Prima pennor som går att använda på nästan allt

Från 2021
Prima pennor som går att använda på nästan allt - Spela upp på Arenan

Har du längtan att rita på annat än ett platt papper så kan du testa pennor som fäster på de flesta ytor, vare sig det är keramik, läder eller sten. Det behövs pennor med vattenbaserat pigmentbläck.

Jag ritade på väggarna när jag var liten. Det var ju så mycket roligare än att bara hålla sig till pappret. Kanske inte alltid uppskattat, men ändå kreativt.

För er som har en längtan att rita på annat än ett platt papper tycker jag att ni ska testa pennor som fäster på de flesta ytor, vare sig det är keramik, läder eller sten eller varför inte en svart ukulele.

Bli inspirerad av Hawaii

Här kommer lite inspiration i form av en hawaiiskjorta:

Den färgglada klassikern Hawaiiskjortan bygger på återkommande element av växter, blommor, fåglar m.m. i någon slags ordnad form, ett upprepat mönster. 

När du upprepar något många gånger så lär du dig och får till de rätta formerna med mera finess för varje gång. Med andra ord perfekt för att täcka en tredimensionell yta.

 

Teckning av Ukulele med mönster.
Bildtext Du kan först testa ditt mönster på papper innan du ger dig i kast med ukulelen.
Bild: Strömsö I Juha Leskelä

Pennorna behöver skakas ordentligt och spetsen måste tryckas ner på testpappret innan du börjar rita. Det finns olika spetsstorlekar och ett stort antal färgnyanser att välja mellan.

Välj några blad och blommor du vill ha med i ditt mönster och börja med att rita konturer i olika grupper. Du kan testa på papper innan du börjar på det valda föremålet.

 

Närbild av händer som ritar med penna på en ukulele.
Bild: Strömsö I Juha Leskelä

Dags för ukulelen

Börja med att rita ut ditt motiv som linjeteckning, gruppera blommorna i par eller enskilt, fyll på med bladverk.

Sedan fyller du i ytorna med de färger som motiven skall ha. Om du har en mörk bakgrund kan du lämna några stripor ofyllda, så blir motivet mera som en del av bottenfärgen/materialet. För att få volym i bladen låter du pennstrecken torka ordentligt innan du fyller i med annan färgpenna för att skapa djup i bilden.

Jobba över hela ytan, ända ner till kanterna. Ha gärna något litet motiv som återkommer ofta och som binder ihop hela mönstret.

 

Ukulele med färglatt mönster hänger på väggen.
Bild: Strömsö I Juha Leskelä