Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobo förfalskade uppehållstillstånd till Finland i flera års tid – den ekonomiska vinningen uppgick till 50 000 euro

Från 2021
Klädskåp med gränsbevakares uniformer och tjänstekläder.
Bildtext Arkivbild. Fallet utreddes av sydvästra Finlands sjöbevakningssektion.
Bild: Yle / Leo Gammals

En Åbobo misstänks för att ha fixat flera personer till Finland bland annat med hjälp av förfalskade uppehållstillstånd. Den misstänkta personen har drivit verksamheten i Åbo. Personen är född i Pakistan och har hjälpt flera landsmän till Finland på olagliga vägar och har samtidigt dragit stor ekonomisk nytta av det här. 

Personen misstänks nu för flera brott. Härvan har utretts av sydvästra Finlands sjöbevakningssektion.

Utredningen fick sin början under våren 2021, då en person tog kontakt med Finlands ambassad i Kuala Lumpur. Personen ville veta var hens uppehållstillstånd dröjde. Personen hade varit i kontakt med en man i Finland, som berättade att Migrationsverket vill ha 6 000 euro för ett uppehållstillstånd. Personen betalade den här summan till mannen, som lovade fixa saken.  

Personen som kontaktade ambassaden visade ett dokument, som liknade ett beslut från Migrationsverket samt ett uppehållstillståndskort. Eftersom personen hade fått de här dokumenten, så trodde hen att hen hade fått uppehållstillstånd i Finland. 

Brotten pågick under åren 2016–2020

Brottsutredningen vid sydvästra Finlands sjöbevakningssektion började granska fallet och det visade sig att det var frågan om en större brottshelhet, som fick sin början redan år 2016.  

Då hade den nu misstänkta personen tillsammans med tre andra fixat visum åt 10 till 12 personer till Polen på felaktiga grunder. Enligt visumansökningen skulle personerna besöka ett religiöst evenemang, men den verkliga orsaken var att stanna i Europa. Sju av de här personerna ansökte sedan om asyl i Finland. 

År 2019 försökte samma person ordna visum på felaktiga grunder åt tre familjer från Pakistan. Familjerna betalade totalt drygt 11 000 euro för visuminbjudningarna. Nästa år förfalskade samma man uppehållstillstånd åt 12 personer från Pakistan. I en del fall hade den misstänkta också förfalskat ett beslut från Migrationsverket och hade bett 6 000 euro för de förfalskade uppehållstillstånden. 

Enligt förundersökningen har den misstänktas agerande varit långvarigt och systematiskt. Enligt förundersökningen har den ekonomiska vinningen varit ungefär 50 000 euro. Personen misstänks bland annat för grovt ordnande av olaglig inresa, grovt bedrägeri och grov förfalskning. 

Totalt fyra personer misstänks i härvan, varav tre har nåtts av de finländska myndigheterna. 

Förundersökningen är nu klar, och fallet går vidare till åtalsprövning.