Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förluster, hopplösa insatser och sparkad tränare – Joel Pohjanpalo upplevde fullt kaos direkt i nya klubben: ”Det var en chockstart”

Från 2021
Joel Pohjanpalo.
Bild: Tomi Hänninen

Joel Pohjanpalo har rotat sig i Turkiet efter en händelserik period. På bara några veckor fick han uppleva allt det kaos som den turkiska ligafotbollen har att erbjuda. Förra helgens insats mot Galatasaray gör ändå anfallaren hoppfull. Vi gjorde jobbet och hade någon sorts spelplan, säger han.

När Joel Pohjanpalo satte sig ner framför den finländska journalistkåren för en dryg månad sedan fick han en del frågor om klubbsituationen. Transferfönstret var då på väg att stänga och Pohjanpalo hade fått lite speltid i tyska Leverkusen.

Pohjanpalo sade sig vara öppen för både ett lånekontrakt och att stanna kvar i Leverkusen. Mellan de båda kvalmatchen mot Kazakstan och Frankrike blev det klart med en utlåning till turkiska Caykur Rizespor.

När Pohjanpalo anlände till sin nya klubb efter landslagsuppehållet var Rizespor inne i en djup spelmässig svacka och allmänt kaos rådde.

– Det var en chockstart och kaos både på och utanför planen, säger Pohjanpalo på landslagets pressträff.

En poäng på de inledande matcherna gjorde att tränaren Bülent Uygun fick sparken och ersattes av Hamza Hamzaoglu.

– Det var ganska så hopplöst om man tittar på hur vi spelade under den gamla tränaren. Många gick bara omkring och var inte intresserade av att försvara, säger Pohjanpalo.

Joel Pohjanpalo nickar bollen.
Bildtext Pohjanpalo har gjort fyra matcher för Caykur Rizespor.
Bild: imago images/Seskim Photo/ All Over Press

Mål krävs av Pohjanpalo

Trots tränarbytet har Caykur Rizespor fortfarande bara en poäng, men enligt Pohjanpalo ser det bättre ut nu. I söndags förlorade man med 2–3 mot storlaget Galatasaray i en match där Pohjanpalo gjorde två mål.

– Det var synd att vi inte fick mer, men sådan är fotbollen. Jag är ändå stolt över hur vi spelade och nu såg det faktiskt ut som fotboll. Vi gjorde jobbet och hade någon sorts spelplan, säger han.

De båda fullträffarna mot Galatasaray var också Pohjanpalos två första mål i den turkiska ligan. Fler mål kommer att krävas om Caykur Rizespor ska klara kontraktet.

– Jag värvades för att vara förstavalet i anfallet men någon annan kan ta platsen om man inte gör mål. Konkurrensen är hård då vi har Loic Remy som fortfarande är en fantastisk spelare och vi ska inte glömma svensken Deniz Hümmet, säger Pohjanpalo.

Pohjanpalo beskriver att klubben började om när Hamza Hamzaoglu tog över som tränare. Det har också lett till att han kunnat rota sig i Turkiet och är lugn och harmonisk.

– Den dagliga verksamheten har blivit bättre och allt är mer organiserat, säger han.

Joel Pohjanpalo tuulettaa maalia.
Bildtext Nu ska Pohjanpalo försöka näta även i landslaget.
Bild: Tomi Hänninen

Fokus på landslaget

Nu har anfallaren tagit en paus från klubblagsfotbollen då två viktiga VM-kvalmatcher väntar. Först ut är Ukraina på hemmaplan på lördag.

– Vi satsar naturligtvis på att vinna över Ukraina och vi ska hitta ett sätt att göra det. Det är en stor match och viktiga poäng på spel.

– De ukrainska spelarna är skickliga och vill hålla i bollen. Efter EM har de bytt tränare och det har förändrat spelsättet en aning. Vi får inte ge dem tid eller utrymme med bollen och vi måste försvara lite högre upp, säger Pohjanpalo.

I våras nätade Teemu Pukki mot Bosnien-Hercegovina och Ukraina i kvalet men efter det har krutet varit blött. I EM var det Pohjanpalo som gjorde Finlands enda mål och det var även han som avgjorde matchen mot Kazakstan i september.

– Det spelar ingen roll vem som gör målen, bara vi nätar. Som anfallare vill man alltid vara den som avgör matcher men sist och slutligen går laget först. Vi vill gå till VM och hur vi gör det spelar ingen roll, säger Pohjanpalo.

VM-kvalet mellan Finland och Ukraina startar klockan 19.00 på lördag. Yle Sporten direktrapporterar från Olympiastadion i Helsingfors!