Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kommentar: Vem är det som köper stulna cyklar? (Ni borde skämmas!)

Från 2021
Uppdaterad 06.10.2021 06:57.
En närbild på cyklar i olika färger parkerade tätt intill varandra. Ovanpå en bild på redaktör Linda Söderlund och ett citattecken.
Bild: Mostphotos & Yle (bildmontage)

Folk verkar inte bry sig om cykeln de köper är stulen, bara de själva vinner på affären. Den här inställningen bidrar till att drogmissbrukarna kan fortsätta knarka, skriver journalisten Linda Söderlund i en kommentar till Yle Spotlights granskning av cykelstölder.

För några år sedan stals min cykel från bakgården, en ganska rostig, lila Tunturi Rider. Det var ingen dyrbar cykel, men jag använde den nästan varje dag och det irriterade mig att jag blev tvungen att köpa en ny cykel. 

Vem är så fräck att den går in på en annans gård och stjäl en låst cykel? 

Efter några månader fick jag ett brev från polisen där de meddelade att de lagt ner undersökningen i brist på bevis. Vart tog min gamla cykel vägen, egentligen?

Tjuven hade erbjudit sig att hämta hem cykeln och dessutom sålt ett extra lås, men med endast en nyckel

I fjol polisanmäldes rekordmånga cykelstölder – hela 23 000 cyklar stals. Spotlights granskning visar att det finns en tydlig koppling mellan cykelstölder och droghandel. Stulna cyklar används för att byta till sig droger.

Men för att det ska vara lönsamt att stjäla en rostig Tunturi, så måste det finnas någon som är beredd att betala för en stulen cykel. 

Stulna cyklar går delvis via knarklangare, men i något skede kommer cyklarna till försäljning på säljsajter som Tori och Facebooks Marketplace. Vem är det som köper stulna cyklar där?

Ingen vill medge att den köpt stöldgods

Då vi på Spotlight granskade cykelstölder kom vi i kontakt med flera personer som antingen visste, eller misstänkte, att de köpt stulna cyklar. En del av cyklarna hade helt enkelt varit lite för fina i förhållande till priset och det fanns också annat som väckte köparnas misstanke.

Ingen av dem vi talade med ville ändå ställa upp på intervju. Antagligen känns det lite genant att medge att man köpt stöldgods.

En av dem jag talade med berättade att försäljaren inte hade kunnat förklara varför han sålde en nästan ny cykel. Köparen kände sig ändå inte bekväm med att anklaga säljaren för stöld, för hon visste inte säkert.

Missbrukarnas erfarenhet är att folk inte bryr sig om ifall cykeln är stulen, bara de själva vinner på affären

En annan berättade om hur den tonåriga sonen blivit lurad av en cykeltjuv. Tjuven hade erbjudit sig att hämta hem cykeln och dessutom sålt ett extra lås, men med endast en nyckel. 

En stund senare kom tjuven tillbaka med den andra nyckeln – och stal samma cykel en andra gång! Den här cykeltjuven blev senare dömd, men få cykeltjuvar åker fast.

“Kostymnissar köper cyklar till sina barn av knarkare”

Många som köper stulna cyklar är säkert mest nöjda över att de hittat en billig cykel och ignorerar att varningsklockorna ringer.

De tidigare drogmissbrukarna jag talade med i programmet menade att cykelköparen kan vara vem som helst. Deras erfarenhet är att folk inte bryr sig om ifall cykeln är stulen, bara de själva vinner på affären.

De berättade till exempel om “kostymnissar” som uppenbart skulle ha råd med dyrare cyklar till sina barn, men väljer att köpa av knarkare, för att det är billigare.

Det är ganska omöjligt att i efterhand bevisa att cykeln skulle vara min

Om man drar resonemanget till sin spets, så kan man säga att de som köper stulna cyklar är med och bidrar till att missbrukare kan fortsätta knarka. För utan köpare skulle det inte löna sig att stjäla.

Har månne min lila Tunturi-cykel sålts vidare på andrahandsmarknaden? Ibland ser jag likadana cyklar på stan och funderar på om det kan vara min gamla trotjänare som fortfarande hänger med. 

Jag hade inte skrivit upp cykelns ramnummer, än mindre sparat kvittot, så det är ganska omöjligt att i efterhand bevisa att cykeln skulle vara min.

Har din cykel blivit stulen? Eller har du köpt en cykel som du misstänker kan ha varit stulen? Skriv gärna i kommentarsfältet och berätta!

5 tips för att undvika att köpa en stulen cykel

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln