Teknologiföretaget Uros i tingsrätten – staten och banker kräver företaget på över 15 miljoner euro
Teknologiföretaget Uros, som meddelat om jättevinster, krävs på miljontals euro i Helsingfors tingsrätt. Enligt stämningsansökningar är bolaget skyldigt Statskontoret, Nordea och andelsbanken Oulun Osuuspankki över 15 miljoner euro, summor som innefattar både lån och räntor.
Baserat på stämningarna är Uros skyldig mest pengar till Statskontoret. Det är frågan om nästan fem miljoner euro i produktutvecklingslån som Uros fick år 2011 och 2012 av dåvarande Tekes som nu är Business Finland.
Under de nästan tio år som gått sedan Uros tog lånet från Tekes har man bara betalat av räntor till ett värde av 400 000 euro. Utöver lånet på nästan fem miljoner euro finns det över 900 000 euro i obetalda räntor till staten.
Enligt Statskontorets talan krävde Business Finland i december 2020 att lånen ska återbetalas omedelbart. Men trots Statskontorets inkassoåtgärder har Uros inte betalat tillbaka lånen, säger man i talan.
– Som företag genomför vi ekonomiska förhandlingar med tredje part så att vi kan betala tillbaka fordringarna, säger Rauno Jokelainen, vd för Uros-koncernen, till STT.
Jokelainen började som Uros-koncernens vd i början av oktober. Innan dess fungerade han som Uros landschef i Finland. Han uppger att han inte kände till alla lån då han började.
– Jag visste om att lånen till bankerna höll på att förfalla, det är kopplat till att huvudkontoret flyttar från Finland till Schweiz. Om lånen från år 2011 och 2012 (från Business Finland) kan jag inte säga bu eller bä, säger Jokelainen.
Uros härstammar från Uleåborg och beskriver sig som ett företag som specialiserar sig på det som kallas sakernas internet.
Det betyder förenklat att företaget hjälper kundpartnerföretag att koppla sina produkter till nätet.
Företaget blev bekant för allmänheten i mars 2020 när Tammerfors meddelade att huvudsponsorn för deras nya multifunktionella arena är Uros och att den därmed fått namnet Uros Live -arenan.
Också banker är ute efter pengar
Nordea kräver bland annat att Uros och dess grundare Jyrki Hallikainen återbetalar ett lån på 4,7 miljoner euro, inklusive räntor. Totalt är Nordea ute efter återbetalningar på närmare 6,8 miljoner euro.
Oulun Osuuspankki kräver att Uros återbetalar ett lån på 4,4 miljoner euro, inklusive räntor.
Uros styrelseordförande Jyrki Hallikainen hade på tisdagen inte svarat på STT:s begäran om en kommentar. Sedan 2018 har företaget praktiskt taget varit i hans ägo.
Bolagets vinster har inte synts i kassan
Att man låtit bli att återbetala lånen är konstigt eftersom Uros hävdar att man enbart under 2017-2019 gjorde en rörelsevinst på sammanlagt över 300 miljoner euro. I september berättade STT att de fantastiska vinsterna som företaget rapporterat om inte nödvändigtvis baserar sig på verklig affärsverksamhet.
Till exempel 2018 meddelade Uros att man gjort en rörelsevinst på 120 miljoner euro fastän man bara hade i medeltal 40 anställda. I företagets kassa syntes inte det stora resultatet, utan vid årets slut var koncernens kassa nästan tom och där fanns 149 miljoner euro i kundfordringar, det vill säga pengar som Uros borde få från sina kunder som betalning för tjänster eller varor som Uros levererat.
Bokslutet för år 2018 är det sista som revisorn har godkänt. Uros huvudägare Hallikainen har använt coronapandemin som förklaring för de olevererade boksluten.
Under ett par år har företaget saknat en ekonomichef, vilket är ovanligt för företag av den här storleken.
Patent- och registerstyrelsen kräver att bokslutet för 2019 levereras senast den 13 januari 2022. Ifall det här inte görs kan företaget försättas i likvidation eller strykas ur registret.
Källa: STT