Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook: Fel kommando i kombination med bugg orsakade måndagens globala haveri

Från 2021
Uppdaterad 05.10.2021 23:11.
Två händer som håller i en mobiltelefon med flera sprickor på skärmen. Nertill på skärmen finns en röd balk med ett felmeddelande.
Bildtext En kvinna i New York försöker förgäves öppna sitt Instagramkonto, den 4 oktober 2021 i New York, då Facebooks tjänster låg nere.
Bild: AFP / Lehtikuva

Facebook säger att måndagens mer än sex timmar långa globala avbrott berodde på rutinmässigt underhållsarbete på det nätverk som kopplar ihop företagets serverhallar.

Avbrottet var enligt tjänsten Downdetector det största som företaget någonsin sett. Flera miljarder användare drabbades då Facebook, Instagram och Whatsapp låg nere. Också företagets interna verktyg var ur bruk.

Felet berodde enligt Facebook på att företagets ingenjörer använde ett kommando som oavsiktligt kopplade bort Facebooks serverhallar från resten av världen.

Att reparera felet blev svårare i och med att de interna verktygen hade slagits ut. När Facebook skickade personal till serverhallarna för att reparera felet fick personalen först arbeta med att komma in i systemen, som skyddades av diverse säkerhetsåtgärder.

Facebook säger att det fanns en bugg i företagets mjukvara. Därför lyckades mjukvaran inte stoppa det felaktiga kommando som orsakade avbrottet.

Facebooks biträdande teknikchef Santosh Janardhan skriver i ett inlägg att varje fiasko av det här slaget är en möjlighet att lära sig och bli bättre. Han säger att uppgiften nu är att se till att händelser av det här slaget händer så sällan som möjligt.

Källa: Reuters